Potrivit prevederilor Legii Pensiilor 263/2010, pensionarea anticipată se poate realiza cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Pensionarea anticipată se poate acorda persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare pe care legea il prevede. Cuantumul pensiei anticipate se calculează în același mod în care se stabilește și pensia pentru limita de vârsta.
Un lucru important este faptul ca se interzice cumularea pensiei anticipate cu altă reducere reglementată de legea în vigoare, precum veniturile obținute în calitatea de asigurat al sistemului de pensii publice.
În momentul împlinirii vârstei necesare pentru acordarea pensiei standard, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârsta. Recalcularea se realizează prin valorificarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada în care pensia a fost suspendată.
Pensia anticipată înceteaza atunci când:
- pensionarul a decedat
- pensionarul nu mai îndeplinește condițiile impuse de lege
Modalitățile de plată a pensiei anticipate:
- prin mandat poștal
- în cont curent sau cont de card făcute la băncile cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat convenții pentru plata pensiilor
Reluarea plăţii pensiei anticipate se face la cerere:
- începand cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plății pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlaturată
- începand cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia s-a facut după expirarea termenului de 30 de zile.
Sursa: cnpp.ro