Potrivit prevederilor Legii Pensiilor 263/2010, pensionarea anticipată se poate realiza cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Pensionarea anticipată se poate acorda persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare pe care legea il prevede. Cuantumul pensiei anticipate se calculează în același mod în care se stabilește și pensia pentru limita de vârsta.

Un lucru important este faptul ca se interzice cumularea pensiei anticipate cu altă reducere reglementată de legea în vigoare, precum veniturile obținute în calitatea de asigurat al sistemului de pensii publice.

În momentul împlinirii vârstei necesare pentru acordarea pensiei standard, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârsta. Recalcularea se realizează prin valorificarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada în care pensia a fost suspendată.

Pensia anticipată înceteaza atunci când:

  • pensionarul a decedat
  • pensionarul nu mai îndeplinește condițiile impuse de lege

Modalitățile de plată a pensiei anticipate:

  • prin mandat poștal
  • în cont curent sau cont de card făcute la băncile cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat convenții pentru plata pensiilor

Reluarea plăţii pensiei anticipate se face la cerere:

  • începand cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plății pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlaturată
  • începand cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia s-a facut după expirarea termenului de 30 de zile.

Sursa: cnpp.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu