InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip gem , dulceață , magiun , marmeladă , produs tartinabil, ce se regăsesc pe piața din România .
Eșantionul analizat este alcătuit din 55 produse , având drept producători / distribuitori:
- Alex Star S.R.L. ;
- Annabella Fabrica de Conserve Râureni SA ;
- Auchan România SA ;
- Carrefour România S.A. ;
- Dacia Plant S.R.L. ;
- Kaufland România SCS ;
- Lidl Discount S.R.L. ;
- Mega Image S.R.L. ;
- Mib Prodcom S.R.L. ;
- Nordic Import-Export Co S.R.L. ;
- Pronat S.R.L. ;
- Sonimpex Topoloveni S.R.L.
Brandurile sub care sunt comercializate produsele sunt următoarele :
- Alce Nero ;
- Alex Star ;
- Arovit ;
- Auchan ;
- Auchan bio ;
- Bun de tot ;
- Carrefour ;
- Carrefour classic ;
- Carrefour extra ;
- Drag de România ;
- Gustona ;
- Hanul Boieresc ;
- K-Favourites ;
- Maribel ;
- Râureni ;
- ST Dalfour ;
- Topoloveni ;
- Zwergenwiese .
Citește și : Fructele , un deliciu dulce . Beneficii și valoare nutrițională
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punct de vedere al ingredientului principal :
CANTITATEA DE FRUCTE DIN GEMURI
54.54% dintre produse mentionează pe etichetă procentajul de fruct și acesta variază intre 35% si 75% .
- Gem – 52.38 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe
Citește și : 5 pasi prin care putem scoate zahărul și sarea din alimentația noastră
CANTITATEA DE FRUCTE LA PREPARAREA A 100 GRAME DE GEM
- Dulceață – 47.37 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
- 22.22 % dintre produse folosesc o cantitate de 45g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 11.11 % dintre produse folosesc o cantitate de 50g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 11.11 % dintre produse folosesc o cantitate de 55g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 44.44 % dintre produse folosesc o cantitate de 60g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 11.11 % dintre produse folosesc o cantitate de 70g de fructe pentru prepararea a 100g de produs .
- Gem – 85.71 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
- 5.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 35g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 55.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 50g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 5.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 62g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 27.78 % dintre acestea folosesc o cantitate de 65g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
- 5.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 105g de fructe pentru prepararea a 100g de produs .
- Magiun – 80 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
- Produs tartinabil – 66.67 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
Știați că…. Fructele uscate sunt o sursă bună de calciu și vitamina K ?
CANTITATEA DE ZAHARURI LA 100 DE GRAME DE PRODUS FINIT
- Dulceață – 5.26% menționează conținutul total de zaharuri la 100g de produs finit și acesta este de 61g zaharuri la 100g produs finit
- Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți 09 % din produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri) .
- Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 3 :
- 5.45 % din produse au în compoziție 3 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
- 41.81 % din produse au în compoziție 2 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
- 41.81 % din produse au în compoziție 1 E ( aditiv alimentari ) ;
- 10.90 % din produse nu au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ) .
- Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent in produsele ce fac obiectul prezentului studiu , situația se prezintă astfel :
- 83.67 % dintre produse au în componență Acid Citric (E 330) ;
- 69.38 % dintre produse au în componență Pectine (E 440) ;
- 6.12 % dintre produse au în componență Acid Ascorbic (E 300).
Pentru a consulta situația privind numericul de aditivi raportat la fiecare produs , click AICI .
Citește și : Cât zahăr și ce aditivi se găsesc în cele mai populare cocktailuri ?
ȚARA DE ORIGINE A INGREDIENTULUI PRINCIPAL ( FRUCT )
- Din punct de vedere al țării de origine:
- 38.24 % conțin fructe din România ;
- 14.71 % conțin fructe din Bulgaria ;
- 11.76 % conțin fructe din Serbia ;
- 8.82 % conțin fructe din UE ;
- 20.59 % conțin fructe din UE și Non-UE ;
- 5.88 % conțin fructe din afara UE .
61.82% din produsele studiate menționează țara de origine a fructului .
Cantitatea de zaharuri din glucide, raportată la 100g de produs este cuprinsă între 30g și 65g!
Toate produsele studiate au avut menționat pe etichetă concentrația nutrițională în cantități raportate la 100g de produs :
– Valoarea energetică este cuprinsă între 141 kcal și 296 kcal ;
Pentru a vizualiza tabelul final cu valoarea energetică a produselor analizate, click AICI .
– Cantitatea de glucide ( carbohidrați ) variază între 33g și 73g ;
Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de glucide a produselor analizate, click AICI .
– Cantitatea de grăsimi variază între 0.03g și 0.58g ;
Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de grăsimi a produselor analizate, click AICI .
– Cantitatea de proteine este cuprinsă între 0.1g și 3.4g .
Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de proteine a produselor analizate, click AICI .
– Cantitatea de sare variază între 0.01g și 0.3g .
Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de sare a produselor analizate, click AICI .
– Cantitatea de fibre variază între 0.1g și 6.3g .
Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de fibre a produselor analizate, click AICI .
Citește și : Diferenta dintre zahăr si îndulcitorii artificiali
Fiecare dintre cantitățile produselor studiate sunt cuprinse între 225g și 860g .
Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons , consumatorii pot scana etichetele produselor tip gem , dulceață , magiun , marmeladă , produs tartinabil pentru a afla instant : ingredientele , valorile nutriționale , numericul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr , etc.
De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în Aplicația Europeană InfoCons , consumatorii își pot seta cantitatea de produse pe care urmează să o consume , iar Aplicația Europeană InfoCons le va dezvălui cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro