Până la 61g de zaharuri la 100 grame de produs finit si 3 aditivi alimentari la produsele tip gem , dulceață , magiun , marmeladă si produs tartinabil

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip gem , dulceață , magiun , marmeladă , produs tartinabil, ce se regăsesc pe piața din România .

Eșantionul analizat este alcătuit din 55 produse , având drept producători / distribuitori:

  • Alex Star S.R.L. ;
  • Annabella Fabrica de Conserve Râureni SA ;
  • Auchan România SA ;
  • Carrefour România S.A. ;
  • Dacia Plant S.R.L. ;
  • Kaufland România SCS ;
  • Lidl Discount S.R.L. ;
  • Mega Image S.R.L. ;
  • Mib Prodcom S.R.L. ;
  • Nordic Import-Export Co S.R.L. ;
  • Pronat S.R.L. ;
  • Sonimpex Topoloveni S.R.L.

 

Brandurile sub care sunt comercializate produsele sunt următoarele :

  • Alce Nero ;
  • Alex Star ;
  • Arovit ;
  • Auchan ;
  • Auchan bio ;
  • Bun de tot ;
  • Carrefour ;
  • Carrefour classic ;
  • Carrefour extra ;
  • Drag de România ;
  • Gustona ;
  • Hanul Boieresc ;
  • K-Favourites ;
  • Maribel ;
  • Râureni ;
  • ST Dalfour ;
  • Topoloveni ;
  • Zwergenwiese .

Citește și : Fructele , un deliciu dulce . Beneficii și valoare nutrițională

 

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

  • Din punct de vedere al ingredientului principal :

 

CANTITATEA DE FRUCTE DIN GEMURI

54.54% dintre produse mentionează pe etichetă procentajul de fruct și acesta variază intre 35% si 75% .

  • Din punct de vedere al procentajului de fruct menționat in ingrediente pe tipuri de produse :

 

 

 

 

Citește și : 5 pasi prin care putem scoate zahărul și sarea din alimentația noastră

 

CANTITATEA DE FRUCTE LA PREPARAREA A 100 GRAME DE GEM

  • Din punct de vedere al cantității de fruct utilizată la prepararea a 100g de produs 

 

  • Dulceață47.37 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
    • 22.22 % dintre produse folosesc o cantitate de 45g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 11.11 % dintre produse folosesc o cantitate de 50g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 11.11 % dintre produse folosesc o cantitate de 55g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 44.44 % dintre produse folosesc o cantitate de 60g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 11.11 % dintre produse folosesc o cantitate de 70g de fructe pentru prepararea a 100g de produs .

 

  • Gem – 85.71 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
    • 5.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 35g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 55.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 50g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 5.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 62g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 27.78 % dintre acestea folosesc o cantitate de 65g de fructe pentru prepararea a 100g de produs ;
    • 5.56 % dintre acestea folosesc o cantitate de 105g de fructe pentru prepararea a 100g de produs .

 

  • Magiun – 80 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
    • 50 % dintre acestea folosesc o cantitate de 400g de fructe pentru prepararea a 100g de produs
    • 50 % dintre acestea folosesc o cantitate de 500g de fructe pentru prepararea a 100g de produs

 

  • Produs tartinabil – 66.67 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs
    • 83.33 % dintre acestea folosesc o cantitate de 51g de fructe pentru prepararea a 100g de produs
    • 16.67 % dintre acestea folosesc o cantitate de 35g de fructe pentru prepararea a 100g de produs

 

Știați că…. Fructele uscate sunt o sursă bună de calciu și vitamina K ?

 

CANTITATEA DE ZAHARURI LA 100 DE GRAME DE PRODUS FINIT

 

 

  • Dulceață5.26% menționează conținutul total de zaharuri la 100g de produs finit și acesta este de 61g zaharuri la 100g produs finit

 

 

ADITIVI ALIMENTARI

 

 

 

 

Pentru a consulta situația privind numericul de aditivi raportat la fiecare produs , click AICI .

 

Citește și : Cât zahăr și ce aditivi se găsesc în cele mai populare cocktailuri ?

 

ȚARA DE ORIGINE A INGREDIENTULUI PRINCIPAL ( FRUCT )

 

 

61.82% din produsele studiate menționează țara de origine a fructului .

 

Cantitatea de zaharuri din glucide, raportată la 100g de produs este cuprinsă între 30g  și 65g!

Toate produsele studiate au avut menționat pe etichetă concentrația nutrițională în cantități raportate la 100g de produs :

 

Valoarea energetică este cuprinsă între 141 kcal și 296 kcal ;

Pentru a vizualiza tabelul final cu valoarea energetică a produselor analizate, click AICI .

Cantitatea de glucide ( carbohidrați ) variază între 33g și 73g ;

Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de glucide a produselor analizate, click AICI .

Cantitatea de grăsimi variază între 0.03g și 0.58g ;

Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de grăsimi a produselor analizate, click AICI .

Cantitatea de proteine este cuprinsă între 0.1g și 3.4g .

Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de proteine a produselor analizate, click AICI .

Cantitatea de sare variază între 0.01g și 0.3g .

Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de sare a produselor analizate, click AICI .

Cantitatea de fibre variază între 0.1g și 6.3g .

Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de fibre a produselor analizate, click AICI .

 

Citește și : Diferenta dintre zahăr si îndulcitorii artificiali

 

Fiecare dintre cantitățile produselor studiate sunt cuprinse între 225g și 860g .

 

Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons , consumatorii pot scana etichetele produselor tip gem , dulceață , magiun , marmeladă , produs tartinabil pentru a afla instant : ingredientele , valorile nutriționale , numericul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr , etc.

De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în Aplicația Europeană InfoCons , consumatorii își pot seta cantitatea de produse pe care urmează să o consume , iar Aplicația Europeană InfoCons le va dezvălui  cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată .

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea  Programelor și  Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal