Operatorii economici din Giurgiu verificati de comisarii ANPC

In data de 12.09.2019 comisari din cadrul CRPCR Bucuresti-Ilfov au efectuat un numar de 12 actiuni de control privind verificarea respectarii prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor pe raza Judetului Giurgiu.

Controalele efectuate au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor textile si de incaltaminte, a produselor alimentare si cosmetice. De asemenea s-au efectuat verificari la unitatile de alimentatie publica. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 34 amenzi contraventionale in cuantum de 239.500 lei si un avertisment.

Citește și:

Piata Domenii din Bucuresti controlata de comisarii ANPC

Masuri dispuse:
– au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului 485,23 kg produse alimentare, in valoare de 13.148 lei, care nu erau insotite de documente de provenienta si de eticheta de produs de unde sa rezulte principlalele elemente de identificare si caracterizare sau aveau data limita de consum depasita;
– s-a propus masura complementara de inchidere pe o perioada de pana la 6 luni pentru trei unitati de alimentatie publica;
– pentru un numar de trei unitati s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului.
Principalele deficientele constatate:
Verificarea produselor nealimentare:
Au fost controlati doi operatori economici. Unul dintre operatori, pe langa produse alimentare, comercializa si produse nealimentare. Au fost identificate pe piata un numar de 2092 produse nealimentare (produse textile, articole de incaltaminte, posete, jucarii si produse cosmetice), in valoare de 20.639 lei, la care s-au constatat deficiente de informare a consumatorilor, respectiv la produsele textile: lipsa traducerii in limba româna a elementelor de caracterizare, lipsa eticheta de produs in care sa fie mentionata denumirea produsului, compozitia fibroasa, instructiuni de utilizare, dimensiuni, denumire producator, eventuale contraindicatii, lipsa pictogramelor la articolele de incaltaminte, a avertismentelor de siguranta pentru produsele cosmetice si lipsa informatiilor cu privire la compozitia chimica a acestora.

Citește și:

Secetă în Europa: Statele membre convin asupra măsurilor de sprijin propuse de Comisie

Au fost identificate un numar de 157 bucati produse cosmetice, in valoare de 2.758 lei, pentru care exista suspiciunea rezonabila de contrafacere a marcii. Pentru aceste produse va fi sesizata institutia competenta pentru efectuarea de verificari, respectiv serviciul de investigare a criminalitatii economice Giurgiu, din cadrul IJP Giurgiu.
Verificarea produselor alimentare:
Au fost verificati 5 operatori economici care comercializau produse alimentare fara a fi respectate conditiile prescrise si declarate de producatori, cat si produse ce se aflau in afara datei limita de consum sau care se vindeau vrac, neetichetate, neputandu-se identifica data durabilitatii minimale (condimente, ketchup, mustar); comercializare de preparate din carne neetichetate in totalitate si fara documente de provenienta.
Prestarea serviciilor alimentare:
La cei 6 operatori economici care prestau servicii de alimentatie publica s-a constatat, ca prin serviciile oferite, puteau pune in pericol sanatatea consumatorilor, intrucat produsele folosite in procesul tehnologic de preparare a produselor culinare nu erau sigure deoarece nu erau insotite de etichete de produs care sa contina principalele elemente de identificare si caracterizare.

Sursa: A.N.P.C.

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal