Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) , Director Paul Maier – 20 de ani InfoCons Protecția Consumatorilor

Comerțul cu produse contrafăcute este o problemă în creștere care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

Falsificatorii din ce în ce mai sofisticați fabrică produse care sunt din ce în ce mai greu de distins de cele autentice și vizează o gamă largă de domenii, inclusiv produse farmaceutice, alimente și băuturi, piese auto și aerospațiale și echipamente electrice. Aceste produse contrafăcute sunt deseori de calitate slabă, nu respectă standardele de siguranță sau de mediu și pot cauza prejudicii grave consumatorilor și daune mediului. Unele dintre cele mai frecvente riscuri pe care le prezintă falsurile periculoase includ leziuni biologice, chimice, fizice, strangulare, sufocare, arsuri, șocuri electrice, incendii sau deteriorarea auzului. De exemplu, piesele mici din jucării, componentele magnetice și, în special, bateriile, pot fi înghițite și pot provoca leziuni intestinale semnificative la copii. În plus, multe produse periculoase prezintă mai multe riscuri în același timp. De exemplu, o baterie auto falsă poate provoca daune grave pentru sănătate, siguranță și mediu.

Pe măsură ce consumatorii au adoptat era digitală și comerțul electronic, contrafacerea și pirateria online au devenit, de asemenea, din ce în ce mai răspândite. Comerțul electronic joacă un rol esențial în circulația mărfurilor contrafăcute sau a produselor periculoase, destinate UE. Un studiu recent realizat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și de OCDE a arătat că vânzările online au reprezentat 60 % din confiscările globale. Dintre acestea, produsele cosmetice au fost cele mai frecvent confiscate (46 %), urmate de îmbrăcăminte (18 %), jucării și jocuri (17 %) și piese de schimb pentru automobile (8 %). Cele mai multe dintre aceste falsuri periculoase proveneau din China (55 % din confiscările vamale globale) și Hong Kong (19 %), reprezentând aproape trei sferturi din confiscări. Turcia a reprezentat 9 % din mărfurile periculoase.

Un alt element care trebuie luat în considerare este impactul economic al contrafacerii, inclusiv pierderea de locuri de muncă. Într-o serie de studii care estimează pierderile de vânzări în 11 sectoare din UE ca urmare a contrafacerii, s-a măsurat că, în perioada 2013-2017, s-au pierdut anual 83 de miliarde de euro și 671 000 de locuri de muncă (adică aproximativ 6,9 % din locurile de muncă din sectoarele respective) din cauza contrafacerii. Pentru a da o idee despre gravitatea și amploarea problemei, 6,8 % din importurile din UE – în valoare de 121 de miliarde de euro – sunt contrafăcute. Numai în sectorul farmaceutic se comercializează la nivel mondial produse contrafăcute în valoare de 4 miliarde EUR.

Combaterea amenințării reprezentate de contrafacere și piraterie nu este doar o chestiune de aplicare a legii. Va necesita, de asemenea, o mai mare conștientizare din partea consumatorilor. Alegerile tinerilor și respectul față de drepturile de proprietate intelectuală oferă o indicație puternică a viitorului comportament al consumatorilor. Un studiu recent al EUIPO, The IP and Youth Scoreboard (Tabloul de bord al PI și al tinerilor), prezintă o imagine îngrijorătoare în această privință. Mai mult de jumătate (52 %) dintre europenii intervievați cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au declarat că au cumpărat cel puțin un produs contrafăcut online în ultimul an, atât intenționat, cât și din greșeală, iar o treime (33 %) au declarat că au accesat conținut digital din surse ilegale. În ceea ce îi privește pe cei care au făcut-o intenționat, 37 % au cumpărat un produs fals și 21 % au folosit, jucat, descărcat sau difuzat conținut din surse ilegale. În România, 40 % dintre tineri au cumpărat intenționat un produs fals și 14 % au accesat cu bună știință conținut piratat.

Observatorul european privind încălcările drepturilor de proprietate intelectuală este o rețea care reunește toți actorii, experții și părțile interesate relevante pentru a înțelege și promova mai bine valoarea PI și pentru a sprijini lupta împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală. Alături de autoritățile de aplicare a legii și de sectorul privat, organizațiile societății civile au un rol esențial de jucat pentru a asigura protecția cetățenilor.

Cooperarea continuă a organizațiilor de consumatori este esențială pentru a contribui la acordarea de cunoștințe și instrumente pentru a identifica și evita produsele contrafăcute. InfoCons este o parte interesată foarte valoroasă a societății civile din cadrul Observatorului. Dorim să felicităm asociația dumneavoastră pentru angajamentul dumneavoastră de a crește gradul de conștientizare a importanței proprietății intelectuale pentru protecția consumatorilor și pentru activitatea dumneavoastră de sprijinire a consumatorilor informați și activi și a schimbărilor de mentalitate în ceea ce privește produsele contrafăcute.

Cooperarea strânsă între toți actorii implicați este crucială pentru a contribui la protejarea consumatorilor împotriva produselor contrafăcute nesigure și nesigure, care pot amenința nu numai locurile de muncă și creșterea economică europeană și mediul, ci și sănătatea și siguranța individuală a cetățenilor.

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal