Nu riscati! 28 de persoane au fost trimise catre spitale, manifestand simptomele infestarii cu parazitul Trichinella spp in urma consumului de carne de porc netestata
Efectuati examenul trichineloscopic inainte de a consuma carnea de porc obtinuta de la animalul crescut si sacrificat in gospodaria proprie sau de la porcii mistreti.
In perioada 1 – 13 decembrie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a depistat in urma analizelor efectuate de catre centrele judetene 14 focare de trichineloza in judetele: Bacau, Cluj, Galati, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman si Vrancea.
Parazitul a fost descoperit in carnea provenita de la 9 porci domestici si 6 porci mistreti. Carnea infestata a fost pusa sub sechestru si dirijata catre unitatile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deseurilor.
Nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii infestate!
In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, adresati-va autoritatilor pentru a fi despagubit de stat cu valoarea de piata a animalului.
Cumparati carnea de porc, produsele sau preparatele obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii, sanitari veterinari, garanteaza ca aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.
sursa: ANSVSA