Noile masuri le-ar garanta cetatenilor UE dreptul legal de a-si deschide un cont bancar oriunde in UE si posibilitatea de a-si schimba mai usor banca.

 

Astazi, cand platile electronice inlocuiesc tot mai mult platile in numerar, toata lumea are nevoie de un cont bancar.

Totusi, aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate ca si-l doresc. Circa 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanti au fost respinsi pentru ca bancile i-au considerat prea saraci.

Cetatenilor care nu au cont bancar le este greu sau chiar imposibil sa-si primeasca salariile sau indemnizatiile sociale, sa transfere bani sau sa faca achizitii care necesita un card de credit sau de debit.

Comisia a incercat sa intervina, de exemplu incurajand bancile sa simplifice, din proprie initiativa, conditiile puse solicitantilor. Au trecut de atunci doi ani, dar lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Este acum nevoie de aplicarea unor masuri obligatorii, pentru ca toti cei care isi doresc un cont sa il poata avea. Propunerile Comisiei ar urma:

  • sa le permita europenilor, indiferent de situatia lor financiara, sa isi deschida un cont bancar de baza, oriunde in UE – dandu-le astfel posibilitatea sa efectueze operatiunile bancare esentiale
  • sa ii ajute pe consumatori sa compare mai usor comisioanele percepute pentru conturile de plati – acestia ar beneficia de informatii mai clare din partea furnizorilor de servicii bancare si in fiecare tara ar urma sa existe un site independent care sa permita compararea taxelor
  • sa stabileasca o modalitate simpla si rapida care sa le permita titularilor de cont sa treaca la o alta banca sau la un alt furnizor de servicii bancare oriunde in UE.

Datorita acestor masuri, cetatenii vor putea opta pentru contul bancar care raspunde cel mai bine nevoilor lor, chiar daca acesta este oferit de un furnizor din alta tara a UE. Acest lucru ar avea beneficii si asupra pietei, pentru ca ar creste competitivitatea, ca urmare a scaderii comisioanelor.

Bancile vor avea si ele de castigat, pentru ca se vor introduce norme mai consistente la nivelul UE si se va reduce birocratia, ceea ce le va ajuta sa isi extinda operatiunile.

Tarile UE ar putea sa introduca norme nationale pentru a stabili, de exemplu, daca deschiderea conturilor bancare cu servicii de baza ar urma sa se faca la un pret modic sau gratuit. Nu este obligatoriu ca toate bancile sa fie implicate in aceasta actiune – guvernele ar putea acorda unei singure banci posibilitatea de a oferi astfel de conturi.

Etapele urmatoare

Propunerile vor fi analizate de liderii UE si de Parlamentul European. Daca vor fi aprobate, ele ar putea intra in vigoare in 2014.

Sursa: www.europa.eu

InfoCons – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal