Știați că…

1. Inainte de a lasa intr-un SERVICE autoturismul, asigurati-va ca acesta functioneaza legal si este autorizat de RAR pentru aceasta activitate.

2. Preturile sunt libere: ele pot varia de la o societate la alta. Service-urile care au personal deosebit de calificat si au o dotare tehnica speciala, deosebita pentru reparatii pot sa practice tarife mai mari.

 • informati-va in prealabil asupra tarifelor inainte de a lasa autoturismul si nu ezitati sa solicitati si un deviz estimativ al interventiei;
 • service-urile sunt obligate sa afiseze preturile cu TVA intr-o maniera vizibila si lizibila in zona de receptie a clientelei si sa precizeze modul de calcul utilizat (ora fizica sau baremurile de timp / ora tehnologica pentru reparatii furnizate de producator).

3. Service-ul este obligat sa furnizeze o factura, care este emisa in dublu exemplar, originalul fiind remis clientului insotit de chitanta (formularul fiscal) sau chitanta eliberata de POS (la plata cu card);
Factura trebuie sa fie detaliata si sa contina urmatoarele informatii:

 • denumirea societatii si adresa;
 • numele clientului;
 • data si locul efectuarii reparatiei;
 • modul de calcul al manoperei: timp fizic sau barem de timp / ora tehnologica;
 • piesele de schimb utilizate (cantitate/pret);
 • alte materiale de intretinere, consumabile utilizate (cantitate/pret);
 • numarul de inmatriculare al autoturismului (eventual kilometrajul).

Daca factura vi se pare excesiva ca valoare, solicitati o verificare, cu catalogul de operatii tehnologice, cu ajutorul personalului.
In cele mai multe cazuri, acesta se gaseste sub forma unui fisier informatic in programul de editare al facturii.

4. Solicitarea unui deviz va ajuta sa estimati costurile si nu va angajeaza, el trebuie sa contina:

 • descrierea precisa a lucrarilor care se vor efectua;
 • costul manoperei;
 • lista pieselor de schimb necesare;
 • termenul de reparatie;
 • durata de valabilitate a devizului.

Nota: daca devizul este semnat de ambele parti, el se poate transforma astfel intr-un contract comercial si trebuie sa se emita o nota de comanda pentru reparatie.

5. Nota de comanda (reparatie) se redacteaza pe un formular cu antetul societatii si trebuie sa cuprinda:
data;

 • identitatea clientului;
 • tipul/modelul autovehiculului si kilometrajul;
 • natura exacta a reparatiilor de efectuat;
 • costul probabil al acestor interventii;
 • durata imobilizarii autovehiculului.

Starea autoturismului in timpul reparatiei poate sa fie mentionata in nota si clientul poate sa atraga atentia asupra unor echipamente care sunt montate.
Service-ul devine raspunzator de starea autoturismului si raspunde pentru orice paguba produsa pe perioada interventiei.

Este important deci, ca cele doua parti sa consemneze in scris toate informatiile, pentru a evita discutiile la preluarea vehiculului, daca veti constata pagube sau lipsa unor accesorii.

Nota de comanda (reparatie) semnata de cele doua parti prezinta urmatoarele avantaje:

 • constituie o proba despre ce s-a cerut si ajuta la contestarea facturii ulterioare, care ar contine reparatii suplimentare neacceptate;
 • serveste la compararea cu factura;
 • va constitui dovada, in caz de responsabilitate a service-ului, pentru lucrari neefectuate sau necorespunzatoare;
 • daca autoturismul nu este restituit in termenul stabilit, puteti soma service-ul sa respecte termenul inscris printr-o scrisoare recomandata cu confirmarea primirii.
 • Daca service-ul nu are un formular tip, trebuie sa solicitati realizarea unei astfel de “note` pe o hartie cu stampila societatii.

Exceptie: service-ul trebuie sa va informeze ca specialist in domeniul auto, daca in cursul reparatiei identifica un element care se poate defecta sau este defect si exista riscul unei defectiuni iminente (care poate constitui un risc pentru securitatea dumneavoastra) pentru obtinerea acordului de reparare.

6. Pentru piesele de schimb utilizate de service la reparatie, din stocurile proprii, se acorda garantie conform Legii 449/2003 (r1) privind vanzarea produselor si garantiile asociate lor .
Pentru interventia realizata (manopera) OG nr. 21 / 1992 (r2) privind protectia consumatorilor obliga operatorul economic sa acorde o garantie. Fiecare societate aplica propria politica comerciala fata de clienti referitor la durata acestei garantii.
Specialistii din SERVICE au datoria sa consilieze clientii asupra unor reparatii, ce sunt necesare a fi efectuate, explicand motivele recomandarilor.

7. Service-ul este depozitarul autoturismului care ii este incredintat.
Daca automobilul este furat sau deteriorat in plus fata de receptia efectuata, pe timpul reparatiei, costurile sunt suportate de societate.
Ca regula generala, jurisprudenta limiteaza responsabilitatea SERVICE-ului la ceea ce este previzibil de a se gasi intr-un autoturism la interior: haine, harti, bagaje, scule…si nu obiecte de valoare ca bijuterii, blanuri sau aparate hi-fi, video. In astfel de situatie este prudent sa nu lasati obiecte personale, sau daca nu puteti face altfel, preveniti unitatea service.

8. Service-ul are obligatia sa va restituie piesele inlocuite, cu exceptia acelora care sunt utilizate la reparatie pe perioada garantiei.

9. Service-ul este responsabil de accidentele care pot sa survina in interiorul spatiului de lucru, cu conditia ca nicio neglijenta sa nu fie imputata victimei (clientului).

10. In cazul existentei unei nemultumiri reale, privind reparatia efectuata, consumatorii trebuie sa incerce intai o rezolvare pe cale amiabila.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal