Nichelul eliberat din material întrece valorile limită

Bijuteriile ieftine pot elibera nichel în valori cu mult peste ce este permis sau ar putea chiar să conțină cantități excesive de plumb sau cadmiu. În special bijuteriile testate de pe piețe online cum ar fi wish.com care nu sunt în concordanță cu legislația UE.

Metale grele și dăunătoare pot fi găsite în bijuterii

Bijuteriile ieftine sunt un accesoriu foarte popular, dar pot conține chimicale nocive.
Consiliul Danez al Consumatorului THINKChemicals au testat bijuterii precum inele, cercei și brățări pentru metale grele într-un laborator acreditat. Bijuteriile erau de genul “non-prețios` și au fost cumpărate în mici magazine daneze sau de retail, precum și platforme online cum ar fi cele chinezești.

Testul a arătat că 7 din 17 obiecte nu s-au ridicat cerințelor legale impuse. Rezultatele testului au arătat că 6 bijuterii eliberau prea mult nichel, care este alergenic, și că depășea limita admisă de la 10 la 344.

Unele dintre bijuterii arătau și nivele ridicate de plumb și cadmiu cu mult peste limita admisă.

Citește și:

Suspendarea furnizării serviciului de internet

Chimicalele găsite în bijuterii pot cauza alergii și răni corpul

Alergia la nichel poate fi indusă la o expunere în mod repetat. Odată ce o persoană dezvoltă această alergie la nichel, va rămâne sensibilă la acea substanță pentru tot restul vieții. Studii au arătat că între 8 și 18% dintre europeni s-au pricopsit cu această alergie.

Alergia la nichel cauzează iritatie sau eczemă. Pe lângă bijuterii, această alergie poate fi provocată de la contactul cu nichel eliberat de cataramele de la curele, chei sau `produse din metal` similare. De asemenea, produsele electronice cum ar fi telefoanele mobile pot declanșa o reacție.

Metale dăunătoare și grele cum ar fi cadmiul și plumbul sunt acumulate în corp. Plumbul poate răni sistemul nervos și dezvoltarea creierului la copii. Cadmiul poate răni organele, de exemplu, rinichii.

Citește și:

25 de șampoane fără substanțe chimice nedorite

Nu cumpărați bijuterii din magazine web care sunt în afara Uniunii Europene

În special bijuteriile cumpărate prin magazine web internaționale din afara UE au fost cele mai problematice. De exemplu, bijuteriile cumpărate de pe un site chinezesc de renume care are acces și in România, nu s-au conformat standardelor UE cu 4 bijuterii din cele 5 testate.

O brățară de la acel site conținea 38% cadmiu. Această valoare este cu aproape 4000 mai mult decât valoarea de cadmiu admisă.De asemenea, bijuteriile aduse din Asia de către magazinele daneze au depășit cerințele legale. Una dintre ‘podoabe’ conținea 12% plumb.

Deci în concluzie, aveți mare grijă cu ce alegeți să vă împodobiți corpul și tineti minte că, calitatea este mai importantă decât cantitatea.

Sursa: Consiliul Danez al Consumatorului THINK Chemicals

Citește și:

Telefonul Consumatorilor – Numere utile pentru consumatori

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal