Timpul este foarte important. Timpul este viață, iar ce facem cu timpul nostru are consecințe și repercursiuni pozitive, sau negative. Unii ar spune că timpul înseamnă bani, iar banii, dacă nu sunt moșteniți, de regulă îi câștigăm muncind. Producerea alimentelor, creșterea și îngrijirea animalelor sau a fructelor și legumelor este o muncă vitală pentru fiecare dintre noi, fiindcă o parte din banii pe care îi câștigăm sunt cheltuiți pe mâncare.

Dacă suntem mai organizați în ceea ce privește cumpărăturile pe care le facem, putem spune că economisim timp și bani.

O idee foarte bună este realizarea unei liste de cumpărături înainte de a ieși la magazin.

Alte idei bune mai sunt:

– să citim întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra un aliment

– să ținem cont că ingredientele sunt afișate în ordine descrescătoare

– să fim atenți la modul de depozitare al alimentelor

– să reținem diferența dintre ‘a se consuma înainte de’ și ‘a se consuma până la’

*Data marcată cu ‘a se consuma până la’ indică siguranța alimentului.

Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după.

Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.

*Dată marcată cu `a se consuma înainte de` se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

Acești pași simpli sunt de mare ajutor dacă îi respectăm mereu. De ajutor pentru noi, pentru cei din jur și pentru planetă.

Fiți cu adevărat consumatori europeni. Cumpărați inteligent și responsabil!

Respect mâncării!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal