Mergi cu masina in service?!Cunoaste-ti drepturile! Fii informat!Ia atitudine!

Cand mergi cu masina in service timpul de remediere este raportat la operatiunile efective realizate sau la timpul total cat masina este in service ?

Ora de manopera este raportata la tipul de autoturism sau nu?

Ora de manopera difera daca acese serviciu este acoperit de firma de asigurare versus daca plateste consumatorul ?

Piesele schimbate in service si lucrarilor efectuate li se ofera garantie egala cu garantia autoturisumului sau a piesei schimbate, respectiv a lucrarilor efectuate ?!

Care este diferenta intre piese conforme versus piese originale ?!

Clauze contractuale abuzive?! Oare de ce doar consumatorul plateste penalitati?!

• asigurati-va ca service-ul functioneaza legal si este autorizat de RAR;
• informati-va in prealabil asupra tarifelor si solicitati un deviz estimativ al interventiei;
• service-urile sunt obligate sa afiseze preturile cu TVA intr-o maniera vizibila si lizibila in zona de receptie a clientelei si sa precizeze modul de calcul utilizat (ora fizica sau baremurile de timp/ ora tehnologica pentru reparatii furnizate de producator);
• solicitati factura care trebuie sa contina: data si locul efectuarii reparatiei, modul de calcul al manoperei: timp fizic sau barem de timp / ora tehnologica, piesele de schimb utilizate (cantitate/pret), alte materiale de intretinere, consumabile utilizate (cantitate/pret), numarul de inmatriculare al autoturismului (eventual kilometrajul);
• solicitati Nota de comanda (reparatie) care trebuie sa cuprinda natura exacta a reparatiilor, costul probabil al acestor interventii si durata imobilizarii autovehiculului;
• Nota de comanda (reparatie) semnata de cele doua parti ajuta la o eventuala contestare a facturii si va constitui dovada in cazul in care sunt lucrari necorespunzatoare sau neefectuate;
• daca autoturismul nu este restituit in termenul stabilit, puteti soma service-ul sa respecte termenul inscris printr-o scrisoare recomandata cu confirmarea primirii.
• pentru piesele de schimb utilizate de service la reparatie, din stocurile proprii, se acorda garantie. Specialistii din service-uri au datoria sa consilieze clientii asupra unor reparatii, ce sunt necesare a fi efectuate, explicand motivele recomandarilor.
• service-ul este depozitarul autoturismului care ii este incredintat. Daca automobilul este furat sau deteriorat in plus fata de receptia efectuata, pe timpul reparatiei, costurile sunt suportate de societate.
• service-ul are obligatia sa va restituie piesele inlocuite, cu exceptia acelora care sunt utilizate la reparatie pe perioada garantiei.
• service-ul este responsabil de accidentele care pot sa survina in interiorul spatiului de lucru, cu conditia ca nicio neglijenta sa nu fie imputata victimei (clientului).

“Drepturile cetateanului in calitatea lui de consumator trebuie sa fie la fel si in Paris, Berlin si in Bucuresti.

Din pacate de cele mai multe ori informarea precara pentru a putea alege informat lipseste puse piese conforme versus piese originale, cost orar pentru manopera dar nu stim cate ore dureaza pentru a se realiza manopera si lista poate continua, cel pagubit fiind cetateanul.

Asa ca este important sa luam atitudine si sa avem o viata mai sigura pe drumuri, dar si o viata mai corecta in calitatea noastra de cetateni si consumatori europeni!`

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal