Documente de călătorie pentru membrii de familie din afara UE ai cetățenilor europeni

Membrii familiei dumneavoastră, care provin din afara UE, au nevoie de viză?

Normele UE le permit membrilor de familie provenind din afara UE să beneficieze de aceleași drepturi ca și membrii de familie care sunt cetățeni ai UE. Aceasta înseamnă că vă pot însoți sau vi se pot alătura în altă țară din UE. Membrii de familie provenind din afara UE trebuie să aibă tot timpul asupra lor un pașaport valabil și, în funcție de țara lor de origine, ar putea fi nevoiți să prezinte la frontieră și o viză de intrare. Pentru a evita eventualele probleme, contactați consulatul sau ambasada țării în care urmează să călătoriți, cu suficient timp înainte, pentru a afla ce documente trebuie să prezinte la frontieră membrii de familie provenind din afara UE. Aflați mai multe despre drepturile de ședere ale membrilor dumneavoastră de familie care provin din afara UE și intenționează să se mute cu dumneavoastră în altă țară din Uniune.

Citește și:

Cârnații de Pleșcoi, produs cu indicație geografică protejată în UE

Scutirea de vize

Puteți solicita autorităților dintr-o țară a UE să îi acorde partenerului dumneavoastră înregistrat provenind din afara UE și familiei extinse – frați, veri, mătuși, unchi etc. – aceleași drepturi ca și cele de care beneficiază membrii de familie ai unui cetățean al Uniunii. Țările UE nu sunt obligate să le acorde partenerilor înregistrați și familiei extinse statutul de membri de familie, dar trebuie cel puțin să ia în considerare această cerere.

Verificați dacă soțul/soțiaen/partenerul sau copiii, nepoții, părinții și bunicii provenind din afara UE trebuie să obțină o viză din partea țării în care călătoresc.

Sursa: Uniunea Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal