Masteranzii Erasmus+ vor beneficia de un nou sistem de împrumuturi și de sprijinul pentru foștii studenți

Primele împrumuturi pentru absolvenții înscriși la studii de masterat în străinătate sunt acum disponibile în cadrul sistemului de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat. Acordul, care va permite acordarea de împrumuturi în valoare de până la 30 de milioane EUR, garantate de Comisia Europeană prin intermediul programului său Erasmus+, va fi semnat de MicroBank și de Fondul european de investiții. Acest prim acord va oferi sprijin financiar pentru studenții din Spania care urmează studii de masterat într-una dintre cele 33 de țări incluse în programul Erasmus+, sau pentru studenții din țările respective care pleacă la masterat în Spania.

Salutând semnarea acordului, comisarul UE Tibor Navracsics a declarat: `Ne-am angajat să-i sprijinim pe tinerii europeni talentați care doresc să obțină o diplomă de masterat în străinătate. Aceste împrumuturi Erasmus+ pentru masterat le permit studenților din Europa să investească în propria educație și în propriul viitor, în condiții avantajoase. Felicităm MicroBank pentru pionieratul său în cadrul sistemului și așteptăm cu mult interes să colaborăm în viitor și cu alte instituții financiare din Europa.`

Sistemul de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat a fost lansat la începutul acestui an de Comisia Europeană și de FEI printr-o invitație de aderare adresată băncilor. Sistemul va primi peste 500 de milioane EUR de la bugetul programului Erasmus+, sumă care va contribui la strângerea unui fond de împrumuturi de până la 3 miliarde EUR destinat tinerelor talente ale Europei. În total, sistemul vizează să sprijine 200 000 de studenți care doresc să obțină o diplomă de masterat în străinătate.

În cadrul sistemului, studenții pot primi până la 12 000 EUR pentru un masterat de un an și maximum 18 000 EUR pentru un masterat de doi ani. Comisia Europeană s-a asigurat că aceste împrumuturi sunt oferite în condiții avantajoase. De exemplu, nu se solicită garanții din partea studenților sau a părinților, rata dobânzii este avantajoasă și există opțiuni de rambursare cu întârziere a împrumuturilor. Mai multe informații cu privire la acest sistem sunt disponibile pe pagina de internet dedicată împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat și pe site-ul MicroBank.

De acum înainte, toți studenții care beneficiază de un grant, de o bursă sau de un împrumut Erasmus+ vor putea beneficia, de asemenea, de sprijin și de consiliere din partea noii Asociații a studenților și foștilor studenți Erasmus+ ( Erasmus+ Student and Alumni Association – ESAA) care va fi lansată la 12 iunie, cu ocazia unui eveniment organizat la Bruxelles. Noua asociație, care va reprezenta peste 3 milioane de studenți Erasmus+ în perioada de până în 2020, va reuni patru asociații existente și rețelele lor locale [Asociația studenților și foștilor studenți Erasmus Mundus, Rețeaua studenților Erasmus, garagErasmus (gE) și rețeaua OCEANS].

 Erasmus+

Sprijinirea modernizării sistemelor de învățământ din Europa și îmbunătățirea competențelor studenților și a capacității de asigurare a unor locuri de muncă adecvate reprezintă un aspect esențial al programului Erasmus+, care sprijină, de asemenea, acțiunile de formare pentru dezvoltare, acțiunile în favoarea tineretului și cele sportive. Un studiu realizat pentru Comisia Europeană cu privire la impactul programului Erasmus de schimb de studenți al Uniunii Europene confirmă beneficiile aduse de mobilitatea studenților: absolvenții cu experiență internațională au șanse mult mai mari pe piața forței de muncă și tind să posede competențe transversale mai solide, care sunt extrem de apreciate de angajatori. Programul, cu o durată de șapte ani (2014-2020), dispune de un buget de 14,7 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere cu 40 % față de nivelurile anterioare ale cheltuielilor și reflectă angajamentul UE de a investi în aceste domenii. Erasmus+ va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câștiga experiență profesională și de a face voluntariat în străinătate. De asemenea, programul sprijină parteneriate transnaționale între instituțiile de învățământ, de formare profesională și de tineret, pentru a încuraja cooperarea și a construi o punte între mediul educațional și cel profesional.

 Fondul European de Investiții

Misiunea principală a Fondului european de investiții (FEI) este de a sprijini microîntreprinderile, precum și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa, facilitându-le accesul la finanțare. FEI creează și dezvoltă capital de risc și capital de creștere, instrumente de garantare și de microfinanțare, care vizează în mod specific acest segment de piață. În cadrul acestei misiuni, FEI sprijină inițiativele UE în domeniul inovării, al cercetării și dezvoltării, al antreprenoriatului, al creșterii și al ocupării forței de muncă.

Sursa : europa.eu

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Fii INFORMAT! IA ATITUDINE – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal