Ca cetățean european, puteți cumpăra sau vinde o mașină oriunde în UE.

Dreptul la protecție juridică

TVA la vânzarea sau cumpărarea unei mașini

Drepturile pe care le aveți când cumpărați o mașină în străinătate – inclusiv valoarea TVA-ului pe care trebuie să îl plătiți – depind de mai mulți factori:

  • dacă mașina este nouă sau de ocazie
  • dacă achiziționați mașina de la un concesionar auto sau de la o persoană fizică
  • dacă vânzătorul are sau nu sediul în UE.

Beneficiați de protecție maximă când cumpărați o mașină nouă de la un dealer autorizat cu sediul în UE.

În baza normelor UE privind drepturile consumatorilor, aveți dreptul la o garanție de minimum 2 ani, dacă mașina pe care ați achiziționat-o are o defecțiune sau nu corespunde descrierii.

În unele țări din UE, perioada de garanție poate fi redusă, dar nu la mai puțin de 1 an, în cazul mașinilorde ocazie. Cumpărătorul și vânzătorul trebuie să convină asupra acestui lucru în momentul tranzacției.

Menționăm că drepturile UE în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică vânzărilor private. Atenție, deci, dacă intenționați să cumpărați o mașină de la o persoană fizică!

Verificați actele mașinii

Când cumpărați o mașină în străinătate, asigurați-vă că vânzătorul vă dă toate documentele de care aveți nevoie pentru a înmatricula mașina în țara în care locuiți. Trebuie să intrați în posesia documentelor originale ale mașinii.

VALABILITATEA ASIGURARII AUTO IN UNIUNEA EUROPEANA

Transportarea mașinii achiziționate

Dacă vă cumpărați o mașină nouă în altă țară din UE, va trebui să vă gândiți la modalitatea de a o transporta, pentru că nu va fi încă înmatriculată în țara în care locuiți.

  • O puteți remorca la un vehicul înmatriculat și asigurat corespunzător.
  • Puteți apela la serviciile unei companii specializate.
  • Puteți conduce singur mașina, dar va trebui să aveți asigurare și plăcuțe cu numere temporare de înmatriculare în țara din care cumpărați mașina.

Verificați dacă asigurarea este valabilă și numerele recunoscute în toate țările pe care le tranzitați. Întrucât plăcuțele cu numere temporare de înmatriculare nu sunt armonizate la nivelul UE, s-ar putea să întâmpinați dificultăți cu obținerea sau recunoașterea lor în altă țară din UE. Contactați autoritățile care răspund de asigurarea auto și înmatricularea vehiculelor.

Veți obține plăcuțele cu numere permanente de înmatriculare în țara în care vă înmatriculați mașina. Aceasta este de obicei țara în care locuiți sau în care aveți reședința permanentă.

Recomandarea ASF către consumatori pentru încheierea poliţelor de asigurare RCA

Stabilirea în străinătate cu o mașină cumpărată în leasing

Acest lucru ar putea fi dificil. Când achiziționați o mașină în leasing, o puteți folosi pe toată durata leasing-ului, având posibilitatea de a o cumpăra la sfârșitul contractului. Până atunci însă, persoana sau compania de la care ați luat mașina în leasing este proprietarul legal al acesteia.

Întrucât sunteți obligat să asigurați și să înmatriculați mașina în țara de reședință, puteți avea probleme dacă asigurarea nu este valabilă în țara în care intenționați să vă mutați.

Persoana sau firma de la care ați achiziționat mașina în leasing ar putea să nu fie de acord cu înmatricularea mașinii în altă țară din UE.

Pleci la drum cu mașina? Verifică valabilitatea asigurării auto

Pentru detalii consultați recomandările ECC-net privind achizițiile transfrontaliere de mașini.

Verificați, de asemenea, normele privind inspecția vehiculelor, obligațiile vânzătorului, contractul de vânzare și plăcuțele cu numere temporare de înmatriculare și aflați pe cine puteți contacta în caz de litigiu sau fraudă în țara de achiziție.

Sursa: Europa.ro

Citește și:

Asigurarea de sănătate pe durata şederilor temporare

Drepturile de securitate socială în alte țări

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal