Comisia a adoptat in data de 2 iulie 2014,  noi propuneri care vizează reducerea impactului de mediu al clădirilor noi și renovate prin creșterea eficienței resurselor și îmbunătățirea informațiilor disponibile referitoare la performanța de mediu a clădirilor. Rezultatele ar trebui să fie benefice pentru:

– mediu. Aproape jumătate din consumul final de energie al UE și din materialele extrase, și aproximativ o treime din consumul de apă din UE sunt legate de construcția și ocuparea clădirilor;

– sectorul construcțiilor; Sectorul construcțiilor din Europa generează aproape 10 % din PIB și oferă 20 de milioane de locuri de muncă.

– și ocupanți. Clădirile durabile sunt mai ieftine în ceea ce privește funcționarea și întreținerea și au efecte pozitive asupra sănătății și a calități vieții celor care le ocupă.

Vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Michel Barnier, comisarul interimar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: `Propunerile prezentate astăzi ar trebuie să reprezinte o posibilitate de inovare și de atragere a unor noi talente în sectorul construcțiilor. Noile tehnologii oferă un potențial important de creștere a eficienței energetice, atât a clădirilor noi, cât și, prin renovare, a milioane de clădiri existente. Să nu pierdem această ocazie.`

Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: `Se vorbește mult despre eficiența energetică a clădirilor, însă trebuie să privim lucrurile și într-un context mai amplu. O mai bună informare a publicului privind performanța de mediu este o cale sigură spre creșterea performanței globale a clădirilor europene. Acest lucru este benefic pentru mediu, pentru sănătatea oamenilor și pentru portofelele lor.`

Deseori, construirea, utilizarea și demolarea clădirilor au un impact substanțial asupra mediului nostru înconjurător. Cu toate că, în ultimii ani, în UE s-au înregistrat progrese remarcabile în domeniul eficienței energetice, sunt disponibile foarte puține informații despre performanța generală de mediu a clădirilor.Cercetările au demonstrat că 79 % din gospodăriile din Europa ar dori să poată include aspectele de mediu printre considerentele de care țin seama atunci când închiriază sau cumpără o proprietate. Cu toate acestea, acest lucru a fost posibil în cazul a mai puțin de 1% din clădirile din Europa.

Prin propunerile de astăzi, arhitecții, fabricanții de produse pentru construcții, societățile de construcții și toți cei care doresc să închirieze sau să cumpere o clădire vor avea acces la informații mai detaliate cu privire la aspectele de mediu și de sănătate implicate. Efectele diferitelor opțiuni asupra mediului în fazele de proiectare, construcție, utilizare și demolare ar putea fi comparate mai ușor, fapt care, la rândul său, ar stimula construirea unor clădiri sustenabile în UE.

Pornind de la această premisă, Comisia va elabora, în prezent, împreună cu părțile interesate și cu autoritățile naționale, un cadru cu un număr limitat de indicatori de evaluare a performanței de mediu a clădirilor. Obiectivul este furnizarea unui instrument care să poată fi utilizat pretutindeni în Europa, atât de actorii privați, cât și de autoritățile publice. Concluziile care s-au desprins din consultarea publică de anul trecut au fost că un astfel de cadru ar reprezenta un pas important spre creșterea ofertei și a cererii de clădiri mai ecologice.

Vor fi luate, de asemenea, măsuri de îmbunătățire a performanței de mediu a clădirilor. Noile propuneri vor facilita reciclarea deșeurilor din construcții și demolări, precum și reutilizarea acestora pentru construirea de clădiri noi sau renovarea celor existente. Aceasta înseamnă că în depozitele de deșeuri vor ajunge cantități mai mici de deșeuri și că vor fi necesare mai puține materiale noi.

Aceste inițiative, coroborate cu comunicările privind deșeurile și economia circulară, locurile de muncă ecologice și planul de acțiune ecologic pentru IMM-uri, publicate în aceeași zi de către Comisie, marchează lansarea unei noi agende privind utilizarea eficientă a resurselor în anii următori.

Etapele următoare

Primul set de indicatori ar trebui să fie disponibil în doi sau trei ani. În etapa ulterioară, vor fi colectate informațiile; acestea vor avea, treptat, un impact asupra clădirilor noi și a celor renovate. Comisia va stimula, de asemenea, piața de reciclare a deșeurilor din construcții și demolări, prin mai multe acțiuni de sprijin în favoarea proiectelor de cercetare și a proiectelor demonstrative și printr-o colaborare mai susținută cu statele membre, pentru ca reciclarea să devină mai atractivă din punct de vedere economic.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Sursa: europa.eu 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal