Când suntem fericiți mâncam. Când suntem stresați, mâncam. Când vrem un mic răsfăț sau o consolare, fie ca pentru noi, sau pentru altcineva, mâncam sau oferim mâncare.
Mâncarea este vitala, este in viața noastră de la bun început, alături de noi când ne este foame sau când suntem copleșiți de emoție. Tocmai de aceea trebuie sa ii acordam respectul cuvenit, la fel cum o facem si cu un membru al familiei sau un prieten drag. Risipa alimentara își trage resursele din propriile buzunare si portofele, având in vedere ca noi suntem cei care cheltuim banii pe alimentele preferate.
Noi suntem cei care ajutam la reducerea, menținerea sau creșterea risipei alimentare daca nu ținem cont de sfaturi elementare sau de informațiile care ne sunt oferite de specialiști.
Nivelul de alimente produse in întreaga lume este suficient pentru a hrăni fiecare bărbat, femeie si copil de pe planeta. Cu toate acestea, aproape o treime din mâncarea produsa in fiecare an este pierduta sau risipita, in timp ce peste 840 de milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de suficienta mâncare.
Ignoranta ne impactează global, având in vedere ca mâncarea este risipita constant, cumpărăturile excesive au loc mereu, iar in situații de criza in loc sa acționăm responsabil, ne pierdem cumpătul si simțul de organizare si echilibru.
Tone de fructe si legume sunt aruncate doar pentru ca au un aspect neplăcut, in ciuda faptului ca acestea sunt la fel de bune ca cele care arata mai frumos. Multe dintre aceste produse ‘inestetice’ nu ajung nici măcar in magazine. In urma situației grele cu care omenirea s-a confruntat in ultima perioada ar trebui sa acordam mai multa atenție lucrurilor ce ne afectează planeta, nu doar pe noi înșine. Si daca nici mâncarea nu este importanta, atunci ce e?
Fiți consumatori responsabili si asumați! Îndrăzniți sa fiți creativi in bucătărie si începeți sa utilizați si resturile alimentare ce pot fi refolosite, reducând astfel nevoia de a cumpăra alimente noi.
Realizarea unei liste de cumpărături si respectarea acesteia ajuta la reducerea risipei alimentare, eliminând echivalentul a aproximativ 4kg de alimente risipite de o persoana anual.
Știați ca 25% din rezerva de apa potabila a lumii este folosita pentru producerea mâncării ce nu ajunge sa fie niciodată consumata?? Fără apa si mâncare nu avem cum sa supraviețuim, dar acest lucru nu este o noutate. Cu toate acestea, cumpăram in exces mâncare (ca să fim cat mai sătuli, ori, având in vedere evenimentele recent întâmplate, de teama sa nu rămânem fără alimente), mâncare pe care, in mod ironic, ajungem sa o risipim. Fiindcă risipim pentru ca nu suntem calculați si ne lăsăm judecata sa fie întunecata de sentimente sau nepăsare.
Oameni buni, fiți consumatori responsabili! Fiți oameni pe care lumea se poate baza, si luați in calcul mereu ca trebuie sa mâncam ca sa trăim, nu trăim ca sa mâncam.