Mâncarea conservată: ar trebui să alegeți conserve, ambalate in carton sau sticlă?

Este o bună idee să cumpărați mâncare conservată în cutii de carton sau borcane de sticlă, în locul celei la conservă de metal dacă vreți să evitați problemele cu chimicalele.

Conservele din metal pot conține chimicale nedorite în stratul de lac

Conservele, de exemplu, roșiile decojite, conservele cu pește sau cele cu suc pot avea un strat subțire de lac sau plastic pe dinăuntru. Acesta este pentru a preveni metalul de a pătrunde în mâncare.

Lacul dinăuntrul conservei poate fi de tip adeziv `epoxy` din rășină. Acest lac poate conține problematica substanță bisfenol A sau alți bisfenoli similari.

Bisfenol A este un inhibator al endocrinei

Dacă, conservele conțin substanța Bisfenol A în lac, aceasta poate fi transferată în mâncarea sau băutura dumneavoastră. Acest lucru poate fi problematic.

Bisfenol A este una dintre substanțele pe care Uniunea Europeană le consideră a fi perturbatori ai endocrinei la oameni.

Substanța este deja interzisă la împachetarea mâncării pentru copiii sub vârsta de 3 ani.

Citește și:

STOP practicilor incorecte în imobiliare !

Borcanele din sticlă sunt mai bune însă capacul lor poate conține Bisfenol A.

Sticla este în general o alegere mai bună din punct de vedere chimical față de conserve. Sticla în sine nu transferă substanțe problematice în mâncarea conservată.

Totuși, în unele cazuri, capacul recipientului din sticlă poate conține Bisfenol A sau ftalați.
De aceea, borcanele din sticlă ce conțin mâncare/compot/etc ar trebui să stea `în picioare` pe rafturi, pentru ca mâncarea să nu fie în contact prea mult timp cu capacul.

Cartonul sau plasticul sunt bune alegeri din punct de vedere chimic

Cutiile din carton nu au Bisfenol A în compoziția lor. În schimb, interiorul cutiei este acoperit cu un strat care este de obicei din polietilen.

Polietilenul este considerat de către cercetători a fi neproblematic.
Roșiile decojite se află printre mâncărurile ce pot fi cumpărate la cutii de carton. De exemplu, puteți cumpăra de asemenea și peste conservat în cutii de plastic în locul celui de la conservă.

Citește și:

Cosmeticele pentru copii: folosiți-le pe cât de puțin posibil

4 sfaturi utile pe care le puteți face:

  1. Alegeți sticla, plasticul sau cartonul și evitați metalul pe cât posibil. În așa fel reduceți riscul de chimicale nedorite în mâncare.Evitati conserve care au fost printate. In cazul acesta, impachetarea din interior este posibil sa se fi avariat. Mancarea poate ajunge deci, in contact cu metalul.
  2. Nu va încălziți mâncarea direct în conservă. Conservele pot, atunci când sunt încălzite, să emane substanțe toxice care pot ajunge în mâncarea dumneavoastră.
  3. Găsiți o altă alternativă de împachetare pentru a stoca mâncarea din conservă odată ce aceasta a fost desfăcută. Staniul din conservă reacționează cu aerul si poate deci intra în mâncare.
  4. Fiți conștienți de conservele care au depășit termenul de valabilitate. Cantitatea de staniu conținut crește de-a lungul duratei de valabilitate.

Sursa: Consiliul Danez al Consumatorului THINK Chemicals

Citește și:

InfoCons: Mananci conserve? 65 % din conservele de carne contin minim 3 E-uri!

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal