Trecem printr-o perioada grea dar asta nu înseamnă ca trebuie sa uitam de existenta altor probleme sau sa le ignoram. Risipa alimentara încă este un subiect de actualitate.

In ultima perioada oamenii au cumpărat foarte mult, panicați de ceea ce ar putea urma. Este foarte important sa ne păstram calmul si sa fim cumpătați. Mâncare este pentru toata lumea, si este atât de multa încât chiar si in situații de criza tot se risipește!

Cumpărăturile haotice provoacă dezechilibre, care acestea, la rândul lor, provoacă alte dezechilibre, unii oameni riscând sa cumpere prea multa mâncare, golind rafturile nebunește, lăsând mai nimic pentru alții care poate au mai multa nevoie de acele alimente.

O lista de cumpărături ne scutește de timp irosit si ne poate ajuta sa vedem lucrurile mai clar înainte de a ajunge sa cumpăram isteric, de teama ca vom muri de foame, când momentan suntem afectați de alte pericole. O lista de cumpărături ne ajuta sa vedem lucrurile in ansamblu, poate sa cântărim lucrurile mai bine in balanță. Nu este bine sa facem cumpărături când ne este foame întrucât putem fi păcăliți de aceasta senzație si tentați in a cumpăra mai mult decât avem nevoie. Am putea sa ne planificam mesele pentru o perioada de 5-7 zile, apoi sa mergem la magazin, hotărați si știind clar ce avem de cumpărat si cat.

Este important ca înainte de a achiziționa un produs sa citim cu atenție eticheta, sa ținem cont ca ingredientele sunt afișate in ordine descrescătoare, sa ținem seama de modul de păstrare si termenul de valabilitate.

In aceasta perioada de autoizolare/carantina este foarte important sa avem grija ce mâncam, sa ne luam aportul necesar de vitamine astfel încât sa avem un sistem imunitar puternic. Mâncatul in exces nu face bine nimănui, trebuie sa ne gândim la sănătatea noastră si la faptul ca totul este trecător si ca, cu răbdare, responsabilitate si asumare putem contribui si aduce un bine societății si lumii in care trăim.

Respect mancarii !

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal