Mai multă protecție și prevenire pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

Starea sănătății în UE: mai multă protecție și prevenire pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

Ediția 2018 a raportului Sănătatea pe scurt: Europa elaborat în comun de Comisia Europeană și de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și publicat astăzi arată că creșterea continuă a speranței de viață a încetinit și că continuă să existe decalaje mari între țări și în interiorul acestora care semnalează o defavorizare a persoanelor cu un nivel mic de educație. Acest raport se bazează pe analize comparative ale stării sănătății cetățenilor din UE și ale performanței sistemelor de sănătate din cele 28 de state membre, din 5 țări candidate și din 3 țări AELS.

Citește și:

Comisia lansează ediția din 2019 a Monitorului pentru orașe culturale și creative

Raportul îndeamnă în plus la îmbunătățirea sănătății mintale și la prevenirea bolilor mintale, care nu numai că au consecințe sociale, ci și costuri semnificative, care sunt estimate la peste 4 % din PIB-ul UE. De asemenea, raportul îndeamnă la contracararea unor factori de risc precum fumatul, consumul de alcoolul și obezitatea, la reducerea mortalității premature, la asigurarea accesului universal la asistență medicală și la creșterea anduranței sistemelor de sănătate.

Constatări principale

· Până recent, speranța de viață a crescut rapid și continuu în țările UE. Totuși, din 2011, creșterea speranței de viață a încetinit semnificativ. În plus, diferențele mari în ceea ce privește speranța de viață persistă nu numai în funcție de sex, ci și de situația socioeconomică. De exemplu, în medie, în întreaga UE, bărbații în vârstă de 30 de ani cu un nivel mic de educație se pot aștepta să trăiască cu aproximativ 8 ani mai puțin decât cei cu o diplomă universitară.

Citește și:

Ce este neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon și cum poate fi realizată până în 2050

· Dovezi din diverse țări sugerează că până la 20 % din cheltuielile pentru sănătate ar putea realocate pentru a fi mai bine utilizate. O combinație de pârghii de politici ar putea optimiza cheltuielile asigurând o valorificare mai bună a acestora, de exemplu prin modul de selectare și compensare a costurilor produselor farmaceutice sau prin modul de achiziționare și stabilire a prețurilor acestora prin intermediul evaluării tehnologiei medicale.

· În 2015, peste 84 000 de persoane au murit în Europa din cauza problemelor de sănătate mintală. Costurile totale generate de problemele de sănătate mintală sunt estimate la peste 600 de miliarde EUR pe an.

· Aproape 40 % dintre adolescenți declară că în luna precedentă a existat cel puțin o ocazie în care au consumat alcool în cantități mari. Deși politicile de control al consumului de alcool au contribuit la reducerea consumului total de alcool în mai multe țări din UE, consumul de alcool în cantități mari, atât în rândul adolescenților, cât și al adulților, rămâne o problemă importantă de sănătate publică.

· Gospodăriile cu venituri mici sunt de cinci ori mai susceptibile să raporteze nevoi nesatisfăcute în materie de asistență medicală decât gospodăriile cu venituri mari.

Context

În 2016, Comisia Europeană a lansat ciclul Starea sănătății în UE vizând difuzarea de cunoștințe pentru a ajuta statele membre ale UE să îmbunătățească sănătatea cetățenilor și performanța sistemelor de sănătate. Rapoartele au fost bine primite și au fost utilizate de autoritățile naționale. Șapte state membre (Austria, Cipru, Finlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia și Suedia) au solicitat un schimb voluntar pentru a discuta constatările și pentru a face schimb de cele mai bune practici.

Sănătatea pe scurt: Europa 2018 este primul produs al celui de al doilea ciclu despre Starea sănătății în UE prin care se prezintă, în fiecare an par, o situație de ansamblu referitoare la întreaga UE, care reprezintă baza analizelor specifice fiecărei țări, care vor urma în curând. Raportul este rezultatul unei colaborări mai strânse între OCDE și Comisie în vederea îmbunătățirii cunoștințelor în materie de sănătate.

Citește și:

Marea Mediterană și Marea Neagră: Comisia propune posibilități de pescuit pentru 2020

Evoluția sistemelor de sănătate din UE este descrisă în raport din punctul de vedere al eficacității, al accesibilității și al anduranței lor, utilizând cele mai recente date disponibile. Prin ciclul Starea sănătății în UE, Comisia răspunde necesității de a acumula cunoștințe specifice fiecărei țări și despre ansamblul țărilor UE, care pot sta la baza politicilor elaborate la nivel național și european.

Etapele următoare

A doua etapă a ciclului constă în publicarea Profilurilor sănătății specifice de țară, pentru toate țările UE, care vor fi publicate în 2019 împreună cu OCDE și cu Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate. Ele vor evidenția caracteristicile specifice ale fiecărui stat membru și provocările cu care se confruntă statele membre și vor fi prezentate împreună cu un raport însoțitor în care Comisia formulează concluzii generale. Etapa finală a ciclului este o serie de schimburi voluntare cu statele membre. Acestea sunt oportunități de a discuta cu experții care efectuează toate analizele unele dintre provocările identificate și de a concepe potențiale politici care ar trebui elaborate în consecință.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal