La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Cumparat peste InfoCons Protectia Consumatorului

La ce trebuie să fie atenți consumatorii când achiziționează pește sau produse din pește?  InfoCons  Organizație de Protecția Consumatorilor vine în sprijinul consumatorilor cu câteva informații utile de care aceștia pot ține cont .

Citește și : Alerte InfoCons în perioada 01 – 06.12 conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene !

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește :

– Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime . Semenele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă , deshidratată , cu pete de mucegai , gust și miros modificate etc.

– Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap , șalău , scrumbie , păstrăv , homari , creveți , crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate . Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „ agonie ”, prezintă rupture , suprafață a pielii discontinue etc.

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

– Nu cumpărați pește sau produse din pește , dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime ;

– Produsele pescărești trebuie păstrate , expuse la o temperatură optima , apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață .

– Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă , nu cumpărați produse preambalate neetichetate ;

– Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește , pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări ;

Citește și : InfoCons Organizație de Protecția Consumatorului : În gheata de Mos Nicolae pot ajunge până la 18 aditivi alimentari și 75,4 grame de zahăr

– Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea , fermitatea și mirosul acestora . Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .

– Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific specie de pește de la care provin ;

– Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazure de gheață este discontinue, netransparentă și cu un aspect murder ;

– Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific .

Citește și : Opera Nationala Bucuresti – accesibilizarea cu placute de orientare pentru persoanele cu deficiente de vedere cu ajutorul InfoCons Protecția Consumatorului

– Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate , întrucât comerciantul  nu poate să asigure toate condițiile optime , atât din punctul de vedere al transportului , cât și a modului de depozitare și comercializare .

– Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită ;

Scanează conservele de pește cu Aplicația GRATUITĂ InfoCons !

Cu ajutorul aplicației InfoCons , consumatorii afla rapid și ușor ce scrie pe eticheta conservelor  de pește . Astfel , printr-o simplă scanare a codului de bare de pe conservele de pește , consumatorii află :

– Alergenii ;

Citește și : Vești bune pentru inovare și cercetare din partea Comisiei Europene anunță InfoCons Protecția Consumatorilor

– Ingredientele ;

– Cantitatea de zahăr ;

– Cantitatea de sare ;

– Tipurile si numericul de E-uri (aditivi alimentari) ;

– Caloriile ;

– Distanța de alergare , mers sau pedalat pentru arderea caloriilor din produsul scanat .

Citește și : Jucărie zornăitoare raportată prin sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene

Sorin Mierlea InfoCons Protectia Consumatorilor Achiziționăm și consumăm pește , dar am fost atenți la modul în care este expus peștele ? Comerciantul îndeplinește condițiile optime pentru depozitarea peștelui ? Am fost atenți la gradul de prospețime indicat prin aspect , miros ? Iar în cazul conservelor de pește , am citit eticheta ?! Descarcă Aplicația GRATUITĂ InfoCons și află instant toate informațiile de pe etichetele conservelor de pește direct pe telefonul mobil ! ”

Presedinte InfoConsSorin Mierlea

 

Citește și : InfoCons Organizație de Protecția Consumatorului te informează: Sfaturi utile pentru alegerea cadourilor de Moș Nicolae

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal