Investiții în noi infrastructuri energetice: undă verde pentru granturi UE în valoare de aproape 1 miliard de euro

Statele membre ale UE au aprobat ieri o propunere a Comisiei de a investi 998 de milioane EUR în proiecte-cheie de infrastructuri energetice europene în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE). Votul pozitiv de ieri atrage după sine acordarea de asistență financiară pentru efectuarea de lucrări și studii în cadrul a zece proiecte.

Cel mai mare volum de finanțare se alocă proiectului de sincronizare a rețelei din zona Mării Baltice (720 de milioane EUR), care urmărește o mai bună integrare a piețelor energiei electrice din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Printre celelalte proiecte se numără o rețea electrică inteligentă care leagă Ungaria și Slovacia (102 milioane EUR) și primul grant MIE acordat vreodată pentru realizarea de lucrări în cadrul unui proiect de transport de CO2 în porturile belgiene și olandeze.

Kadri Simson, comisarul pentru energie, a declarat: `Aceste zece proiecte vor contribui la crearea unui sistem mai modern, mai sigur și mai inteligent de infrastructuri energetice, care este esențial pentru concretizarea Pactului verde european și pentru îndeplinirea obiectivelor noastre climatice ambițioase pentru 2030. Decizia de ieri marchează o etapă decisivă, mai ales în ceea ce privește procesul de sincronizare a rețelei din zona Mării Baltice, care este un proiect de interes strategic european. Aceste investiții vor contribui la sprijinirea redresării economice a UE și la crearea de locuri de muncă.`

Alocarea fondurilor este în conformitate cu obiectivele Pactului verde european, 84 % din fonduri fiind destinate unor proiecte în domeniul energiei electrice sau al rețelelor inteligente. Votul de ieri atrage după sine acordarea de ajutor financiar pentru zece proiecte: două proiecte în domeniul transportului energiei electrice, unul privind rețelele electrice inteligente, șase proiecte în domeniul transportului de CO2 (inclusiv cinci studii) și unul în domeniul gazelor. Printre proiectele care au primit undă verde ieri se numără:

Proiectul de sincronizare a rețelei din zona Mării Baltice, faza II (720 de milioane EUR): Această nouă finanțare, care urmează unei investiții anterioare, va fi destinată construcției proiectului `Harmony Link` – un cablu electric care conectează Polonia și Lituania prin Marea Baltică. Cablul va deveni o piatră de temelie pentru viitoarea rețea offshore din Marea Baltică. Această finanțare va acoperi și alte investiții, cum ar fi construirea de condensatoare sincrone în Estonia, Letonia și Lituania.

Danube Ingrid (102 milioane EUR): Acest proiect de rețea electrică inteligentă, care va fi implementat în Ungaria și Republica Slovacă, va îmbunătăți gestionarea rețelei și va spori calitatea și securitatea aprovizionării pentru toți participanții la piață. El va sprijini, de asemenea, integrarea eficientă a surselor regenerabile de energie.

Proiectul Porthos privind rețeaua de transport de CO2 (102 milioane EUR): Acest proiect între Țările de Jos și Belgia va crea o rețea de transport de CO2 cu acces liber în trei dintre porturile principale ale Europei (Rotterdam, Anvers și North Sea Port), care va conduce către un sit de stocare offshore din Marea Nordului.

Conducta de interconectare Bulgaria – Serbia (28 de milioane EUR): Acest proiect prioritar, aprobat în cadrul Grupului la nivel înalt pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est, va îmbunătăți securitatea aprovizionării și diversificarea importurilor de gaze în Europa de Sud-Est.

Platforma de energie eoliană din Marea Nordului (North Sea Wind Power Hub) (14 milioane EUR): Un studiu care sprijină dezvoltarea unui proiect important privind construirea de turbine eoliene offshore în Marea Nordului.

Context

Pentru ca Europa să treacă la o economie curată și modernă, este necesar ca infrastructura europeană să fie adaptată la necesitățile viitoare ale sistemului energetic. Interconexiunile constituie coloana vertebrală a unei piețe energetice integrate a UE, care va îmbunătăți securitatea aprovizionării Europei, va reduce dependența de furnizori unici și va oferi consumatorilor o gamă mai largă de opțiuni. De asemenea, este esențial ca sursele regenerabile de energie să prospere și ca UE să își îndeplinească atât angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris, cât și obiectivul ambițios de a deveni neutră din punct de vedere climatic până la jumătatea secolului.

Numai proiectele de interes comun (PIC) de pe lista Uniunii adoptată de Comisie sunt eligibile pentru finanțare din partea MIE. Cea mai recentă listă PIC a fost publicată în octombrie 2019 și se preconizează că următoarea, a 5-a, va intra în vigoare la începutul anului 2021. `MIE-Energie` a acordat deja finanțare sub formă de granturi în valoare de aproape 4 miliarde EUR începând din 2014, 65 % din această sumă fiind destinată proiectelor din domeniul energiei electrice, inclusiv rețelelor inteligente.

Viitoarea finanțare din partea `MIE-Energie` depinde de un acord final al instituțiilor UE cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Alocările viitoare se vor efectua în conformitate cu revizuirea planificată a Regulamentului privind rețelele energetice transeuropene (TEN-E). Comisia urmează să își prezinte propunerea cu privire la TEN-E înainte de sfârșitul anului 2020, pentru a asigura un cadru orientat către viitor, care să permită UE să finanțeze infrastructura necesară pentru realizarea Pactului verde european.

Sursa: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal