Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare – 20 de ani InfoCons Protecția Consumatorilor

InfoCons Protectia Consumatorului Protectia Consumatorilor IPJ Satu Mare

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare

Cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, prin prisma naturii unei părți a activității noastre, aceea de a proteja drepturile de proprietate intelectuală prin aplicarea actelor normative care garantează și protejează aceste drepturi, este de datoria noastră să subliniem importanța tot mai mare a acestui domeniu, drepturile de proprietate intelectuală, fie ele literare, artistice sau științifice, având un rol vădit important în societate. Așadar, în viața de zi cu zi, chiar dacă nu oferim atenția cuvenită drepturilor aferente proprietății intelectuale, aceste împreună cu obiectul lor, influențează viața fiecărui individ dar și societatea în ansamblul ei, lăsându-și amprenta asupra unor domenii importante precum sănătatea, economia, mediul și politica. În acest sens, în viața de zi cu zi, primul lucru pe care îl facem dimineața este să oprim o alarmă de pe o aplicație, având o marcă și drepturi de proprietate care protejează codul sursă al acesteia care la rândul ei se află pe un telefon asupra căruia sunt înregistrate alte astfel de drepturi. Mai apoi,  în incursiunea noastră în viața cotidiană, ne deplasăm cu un vehicul care poartă un drept de proprietate intelectuală asupra fiecărei piese a acestuia, pe străzi ce poartă anunțuri sub egida unein mărci, la un supermarket pentru a umplu un coș de cumpărături cu produse ce poartă fiecare la rândul lor o marcă înregistrată.

Domeniul Drepturilor de proprietate intelectuală, în ultimele două decenii, i s-a conferit o atenție deosebită, care a crescut exponențial în paralel cu dinamica dezvoltării sistemelor de calcul, odată cu aceasta fiind reglementate noi creații  digitale artistice, științifce sau literare, precun NFT-uri sau creații în cadrul Metaverse. În acest contex este necesară monitorizarea atentă a acestui domeniu și legiferarea unor acte normative care să cuprindă natura și complexitatea acestor noi drepturi de garantare și protecție a drepturilor de proprietate intelectuală consacrate. Totodată pentru a asigura un spațiu prielnic dezvoltării unor noi astfel de drepturi de proprietate intelectuală, dar și pentru protejarea celor existente se implune reglementarea acestui domeniu într-un mod echilibrat, prin punerea celor doua drepturi pe poziții de egalitate.

Testimonialul poate fi vizualizat AICI

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal