În calitate de cetățeni ai Uniunii Europene și în calitate de consumatori, fiecare dintre noi avem dreptul de a ne alege liber furnizorul de energie electrica și gaze naturale. Pentru aceasta, InfoCons alături de EconomielaEnergie vine în sprijinul consumatorilor cu oferte săptămânale în domeniul energiei.
EconomieLaEnergie este primul comparator comercial de oferte de energie electrică și gaze naturale. Peste 60 000 de utilizatori folosesc în fiecare lună comparatorul pentru a descoperi și schimba ofertele necompetitive cu cele mai bune oferte de energie din piața concurențială.
Această inițiativă are, pe de o parte, scopul de a informa transparent consumatorii cu privire la ofertele existențe pe piața energiei și, pe de altă parte, are scopul de a ajuta consumatorii să își aleagă furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale în cunoștință de cauză!
Oferta săptămânală la energie electrică
*Calcul estimat pentru un apartament cu 2 camere din București, de 60mp cu un consum lunar de energie de 130 kWh, la un tarif mediu de 1.6 lei/ kWh.
Oferta săptămânală la gaze naturale
*Calcul estimat pentru un apartament cu 2 camere din București, de 60mp cu un consum lunar de gaz de 250 kWh, la un tarif mediu de 0,80 lei/ kWh.
Și în cazul achiziționării serviciilor de furnizare a energiei, consumatorii au atât drepturi, pentru care trebuie să lupte și, deopotrivă, obligații pe care trebuie să le respecte.
Conform Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), consumatorii au următoarele drepturi și obligatii:
Drepturile Consumatorilor de energie:
a)Dreptul de acces la retelele de energie electrica si gaze naturale;
- b) Dreptul de a consuma energie electrica si gaze naturale;
- c) Dreptul de a-si alege furnizorul de energie electrica si gaze naturale fara plata vreunei taxe pentru schimbarea acestuia;
- d) Dreptul de a fi informat în legatura cu conditiile generale de contractare, preturile si tarifele aplicabile, întreruperile programate în furnizarea gazelor naturale, etc.;
- e) Dreptul de a solicita furnizorului modificarea si completarea contractului de furnizare si a anexelor acestuia, atunci când apar elemente noi ori când considera necesara detalierea sau completarea unor clauze contractuale;
- f) Dreptul de acces la grupurile si sistemele de masurare;
- g) Dreptul de a solicita furnizorului sa ia masuri pentru remedierea defectiunilor si a deranjamentelor survenite in retelele de energie electrica si gaze naturale;
- h) Dreptul de a fi despagubit pentru daunele provocate de catre furnizor.
Obligațiile consumatorilor de energie:
- a) Obligatia de achita contravaloarea energiei electrice si a gazelor naturale consumate;
- b) Obligatia de a achita penalizari, în cazul nerespectarii contractului de furnizare, sanctiunile ulterioare putând consta în sistarea temporara a furnizarii ori rezilierea contractului de furnizare;
- c) Obligatia de a nu vinde energia electrica si gazele naturale achizitionate;
- d) Obligatia de a raspunde pentru daunele cauzate furnizorului;
- e) Obligatia de a obtine toate aprobarile legale prealabil efectuarii oricaror modificari a instalatiei de utilizare a energiei electrice sau a gazelor naturale;
- f) Obligatia de a informa, de îndata, furnizorul, la constatarea oricarei defectiuni în functionarea aparatului/sistemului de masurare sau a instalatiei de utilizare a energiei electrice ori a gazelor naturale;
- g) Obligatia consumatorului de energie electrica cu o putere instalata de cel putin 1.000 kVA de a prezenta prognoze orare de consum furnizorului cu care are relatii contractuale.
Cum alegem furnizorii de energie?
Pe teritoriul Uniunii Europene și deci, implicit, pe teritoriul României, consumatorii au dreptul să își aleagă liber furnizorul de electricitate și gaze naturale din lista furnizorilor care sunt activi pe plan local. În acest sens, furnizarea transparentă a ofertelor săptămânale de pe piața energiei este necesară în vederea creionării unei imagini de ansamblu și, îndeosebi, pentru a alege furnizorul potrivit pentru nevoile fiecărui consumator în parte.
Care sunt segmentele sistemului energetic?
Producătorul are rolul de a produce energie electrică din surse tradiționale sau surse netradiționale, pe care o vinde ulterior în piața liberă.
Transportatorul este cel care asigură serviciul de transport al energiei electrice prin linii de înaltă tensiune între două sau mai multe puncte ale rețelei electrice.
Distribuitorul realizează distribuția energiei electrice prin linii de înaltă, medie și joasă tensiune.
Furnizorul este cel care îți emite facturile de energie și care îți intermediază, conform legii, relația cu operatorul de distribuție. Furnizorul comercializează energia electrică pe care o achiziționează de pe piața liberă angro, la prețul practicat de către producătorii din piață. Acesta are obligația de a include în prețul final facturat și tarifele reglementate de către ANRE pentru transport și distribuție sau alte contribuții și taxe.
Cum schimbăm furnizorul de energie?
În vederea schimbării furnizorului de energie electrică și gaze naturale, consumatorii nu trebuie să plătească nicio taxă. Operatorul de rețea trebuie să efectueze schimbarea în termen de 3 săptămâni, cu condiția de a respecta clauzele și condițiile contractului initial. Decontul final de lichidare venit din partea furnizorului de energie ar trebui să ajungă în termen de cel mult 6 săptămâni de la efectuarea schimbării.
„Stim ca exista pe piata mai multe companii diferite de la care putem cumpara energie? Ca exista concurenta? Exact ca si la telefonia mobila si fixa! Ne cunoastem obligatiile si drepturile de consumatori de energie? Pentru aceasta InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu ofertele săptămânale, transparente, pentru ca alegerea să fie făcută în cunoștință de cauză! Adoptă o9atitudine! Fii informat!”
Sorin Mierlea- Președinte InfoCons