InfoCons, singura organizație de protecția consumatorilor din România, membră a EUIPO (Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală)

InfoCons, singura organizație de protecția consumatorilor din România, membră a EUIPO (Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală) InfoCons Protectia Consumatorilor InfoCons

Începând cu luna martie 2022 – luna dedicată protectiei consumatorilor (15 Martie –Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor), InfoCons  reprezintă România, fiind membră din partea societăților civile în Grupul de Lucru dedicat Constientizării Publice din cadrul  Observatorului înființat de Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală.

În perioada 29-31 martie, InfoCons reprezentată de Președintele Sorin Mierlea a participat la întâlnirea tuturor Grupurilor de Lucru ale Observatorului din cadrul Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală, desfășurată în Alicante, Spania.

Dacă pe 30 martie, s-au adunat toți membri Grupurilor de Lucru pentru o întâlnire comună dedicată actualizărilor făcute de grupurile de experți, precum și celor 10 ani de existență a Observatorului, întâlnirea din 31 martie a unit Grupul de Lucru pentru Constientizarea Publică, abordându-se subiecte precum cooperarea cu Europol, dar și depozitarea si distrugerea.

În cadrul întâlnirilor, Președintele InfoCons, Sorin Mierlea a înaintat membrilor propuneri referitoare la:

-Realizarea unui Sistem de Alertă Rapidă la nivelul Uniunii Europene în domeniul Contrafacerii și Pirateriei prin Aplicația InfoCons.

– Introducerea unui Sistem UNIC de informare a consumatorilor Europeni cu privire la Proprietatea Intelectuală;

Citeste si:Mișcarea de Protecția Consumatorilor – InfoCons a semnat un Protocol de Colaborare cu Ministerul Comerțului – Directoratul General pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Turcia

La nivel național, InfoCons este membră încă din anul 2006  în Grupul de Lucru pe Probleme de Proprietate intelectuală sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce este EUIPO?

EUIPO este Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, responsabil cu gestionarea mărcii UE și a desenului sau modelului comunitar înregistrat. De asemenea, lucrează cu Oficiile de Proprietate intelectuală ale statelor membre  UE și parteneri internaționali, pentru a oferi o experiență similară de înregistrare a mărcilor și modelelor comerciale în Europa și în lume.

În cadrul Observatorului European pentru Încălcări ale Drepturilor de Proprietate Intelectuală este organizata o retea pe urmatoarele categorii  :

 

În total, Observatorul European pentru Încălcări ale Drepturilor de Proprietate Intelectuală adună 120  de membri din diferite țări de pe teritoriul Uniunii Europene.

Citeste si: Crenvurști de pui – Ce s-a schimbat în ultimii 13 ani?

România este reprezentata în două grupuri de lucru :

  • Institutiile publice prin Inspectoratul General al Politiei Romane;
  • Societatea civila – Asociatia InfoCons;

În prezent există următoarele patru grupuri de lucru:

  • Proprietatea Intelectuala in lumea digitala;
  • Constientizarea publica;
  • Economie si statistici;
  • Implementare

În ceea ce privește Grupul de lucru privind constientizarea publicului:

  • din partea sectorului public prin Inspectoratul General al Politiei Romane;
  • din partea societatii civile prin Asociatia InfoCons

Ce sunt drepturile de autor?

Conceptul de „drept de autor” este legat de un set de reguli și norme care reglementează drepturile de proprietate intelectuală. Aceste drepturi aparțin autorilor din domenii precum arta și cultura. Prin drepturile de autor, aceste lucrări sunt protejate din punct de vedere legal.

La nivel național și internațional, există reguli care reglementează utilizarea, diseminarea, distribuția și comercializarea operelor literare, teatrale, de arhitectură, cinematografice și muzicale. Aceste reguli reglementează, de asemenea, utilizarea și comercializarea programelor de calculator și a bazelor de date.

Întrebările frecvente privind drepturile de autor, pot fi accesate AICI.

Mai multe informații privind Observatorul din cadrul Oficiul European pentru Proprietate Intelectual pot fi accesate AICI.

Citește și:Marca Increderii simbol al increderii consumatorului – www.marca-increderii.ro – Programul National desfasurat sub egida InfoCons de Certificare a produselor si/sau serviciilor 5 ani de cand prima Companie romanesca de produse agro alimentare a obtinut Marca Increderii

Preluări Media:

EstNews:

  • https://estnews.ro/2022/04/06/infocons-singura-organizatie-de-protectia-consumatorilor-din-romania-membra-a-euipo-oficiul-european-pentru-proprietate-intelectuala/

Suceava News:

  • https://www.svnews.ro/infocons-singura-organizatie-de-protectia-consumatorilor-din-romania-membra-a-euipo-oficiul-european-pentru-proprietate-intelectuala/290430/

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal