InfoCons: Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală: serviciile vamale din UE au reținut peste 100 de milioane de produse contrafăcute la frontierele UE

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România -A.N.P.C.P.P.S. România – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori, pune la dispoziţia consumatorilor din România, cele mai recente informaţiiexistente la nivel european, prin intermediul comunicatelor de presă date de către Comisia Europeană.

În 2011, serviciile vamale din UE au reținut aproape 115 milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), față de 103 milioane în 2010. Numărul de cazuri interceptate a crescut cu 15 % în comparație cu 2010. Valoarea mărfurilor interceptate a fost de aproape 1,3 miliarde de euro, față de 1,1 miliarde de euro în 2010, potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile serviciilor vamale pentru protejarea DPI. Raportul publicat astăzi furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, originea și metoda de transport ale produselor care încalcă DPI reținute la frontierele externe ale UE. Principalele categorii de articole oprite în vamă au fost medicamentele (24 %), materialele de ambalaj (21 %) și țigările (18 %). Produsele de folosință zilnică și produsele care ar putea fi periculoase pentru sănătatea și siguranța consumatorilor au reprezentat 28,6 % din totalitatea articolelor reținute, față de 14,5 % în 2010. Creșterea numărului de colete poștale reținute a continuat în 2011, 36 % dintre coletele reținute conținând medicamente.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a declarat: `Serviciile vamale ale UE se află în prima linie de apărare împotriva produselor contrafăcute care amenință siguranța cetățenilor noștri și subminează întreprinderile care desfășoară activități legale. Raportul de astăzi arată intensitatea și importanța acțiunilor serviciilor vamale în acest domeniu. Voi continua să insist în favoarea unei și mai bune protejări a drepturilor de proprietate intelectuală în Europa, prin intermediul conlucrării cu partenerii internaționali, cu sectoarele industriale și cu statele membre.`

În ceea ce privește proveniența produselor contrafăcute, China a fost, în continuare, principala sursă, din această țară provenind 73 % din totalul articolelor care încalcă DPI. În cazul anumitor categorii de produse, alte țări rămân sursele principale, de exemplu Turcia pentru alimente, Panama pentru băuturi alcoolice, Thailanda pentru băuturi nealcoolice și Hong Kong pentru telefoane mobile. Aproximativ 90 % din totalul produselor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni în justiție pentru identificarea încălcării.

Context

Astfel cum se subliniază în Strategia UE 2020, protecția DPI reprezintă una dintre pietrele de temelie ale economiei UE și un factor determinant pentru creșterea sa viitoare în domenii precum cercetarea, inovarea și ocuparea forței de muncă.Asigurarea respectării efective a DPI este, de asemenea, esențială pentru sănătate și siguranță, deoarece anumite produse contrafăcute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru întreținere corporală și jucăriile pentru copii), care sunt fabricate într-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenințare serioasă la adresa cetățenilor.

Serviciile vamale ale UE joacă un rol extrem de important în ceea ce privește oprirea intrării în UE a produselor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.Comisia desfășoară o serie de acțiuni de consolidare a competențelor autorităților vamale, în vederea combaterii unor astfel de schimburi comerciale.La 24 mai 2011, Comisia a adoptat o propunere pentru un nou regulament privind asigurarea de către autoritățile vamale a respectării DPI, ca parte a unui amplu pachet de măsuri în materie de drepturi de proprietate intelectuală (a se vedea IP/11/630, MEMO/11/327).

Totodată, buna cooperare cu partenerii comerciali poate contribui în mod semnificativ la prevenirea exportării către Uniunea Europeană a mărfurilor care încalcă DPI.În 2009, UE și China au semnat un plan de acțiune care vizează în mod specific consolidarea cooperării în ceea ce privește asigurarea de către autoritățile vamale a respectării DPI (IP/09/193).În 2010, acest plan de acțiune a fost extins până la sfârșitul anului 2012 (IP/10/1079).Cooperarea cu industria este, de asemenea, foarte importantă pentru garantarea detectării corespunzătoare a mărfurilor care încalcă DPI.În cazul în care suspectează că le sunt încălcate drepturile de proprietate intelectuală, întreprinderile pot solicita luarea de măsuri de către autoritățile vamale, iar informațiile furnizate de industrie ajută autoritățile vamale să efectueze controale cu obiective mai clare.Comisia a elaborat un manual adresat deținătorilor de drepturi, pentru a-i ajuta să prezinte astfel de solicitări.

Sursa: Comisia Europeana – Comunicat de presa

Bruxelles, 24 iulie 2012

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal