InfoCons protectia consumatorului te informeaza : Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală – Februarie 2025

În luna februarie 2025, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, vizând operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.

În perioada respectivă, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 8.694 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 130 de avertismente și 153 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.410.400 de lei.

Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale:

  • Respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare;
  • Întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare;
  • Condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite;
  • Cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor;
  • Implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.

Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor.

Principalele nereguli identificate au fost:

  • Neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
  • Probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
  • Nerespectarea cerințelor HACCP;
  • Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție;
  • Lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.

În cadrul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.

Sursa : Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și