Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat astăzi în consultare publică un proiect de decizie ce vizează completarea și clarificarea reglementărilor legate de utilizarea resurselor de numerotație în contextul reorganizării furnizorilor din piața de comunicații electronice. ANCOM propune, printre altele, un sistem nou de transfer al resurselor de numerotație, pentru a reduce impactul reorganizărilor asupra abonaților.
Această măsură vine în contextul unei creșteri semnificative a operațiunilor de reorganizare a operatorilor, care au un impact direct asupra drepturilor de utilizare a resurselor de numerotație. Exemple relevante includ fuziunea dintre UPC România și Vodafone România din 2020, preluarea activelor de la Akta Telecom și Digital Cable Systems de către Digi România, precum și achizițiile efectuate de Orange România asupra Telekom România și Nextgen Communications.
Citește și : InfoCons protecția consumatorilor te informează : Atenție la produsele contrafăcute ce fac obiectul ALERTELOR la nivel european!
Principalele prevederi ale proiectului ANCOM:
- Fuziuni și preluări: În caz de fuziune sau preluare, ANCOM va modifica licențele de utilizare a resurselor de numerotație pentru a reflecta noile structuri de proprietate. Drepturile de utilizare pot fi preluate de un alt furnizor de rețele publice de comunicații electronice.
- Divizări parțiale: În cazurile de divizare parțială, ANCOM propune o nouă procedură de transfer a resurselor de numerotație, ce poate fi utilizată atunci când transferul sau cedarea resurselor nu sunt posibile. Transferul se va face doar după o informare prealabilă a ANCOM, cu cel puțin 45 de zile înainte de implementarea acestuia.
- Portabilitatea numerelor: ANCOM propune completarea reglementărilor privind portabilitatea numerelor, astfel încât furnizorii care preiau servicii în urma reorganizărilor să poată utiliza, fără întreruperi, numerele portate în rețeaua furnizorului reorganizat.
Citește și : Ziua Sfântului Patrick cu o9atitudine !
Aceste reglementări au scopul de a proteja interesele consumatorilor și de a facilita tranzițiile într-un mod cât mai puțin disruptiv.
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro