InfoCons Protectia Consumatorilor te informează de Ziua Internațională „Zero Deșeuri” – Atenție la hainele neconforme notificate în sistemul European de Alerte !

Anul 2025 marchează cea de-a patra aniversare a Zilei Internaționale „Zero Deșeuri” ( Zero Waste ), sărbătorită pe 30 martie. Acesta reprezintă un moment important pentru creșterea gradului de conștientizare asupra necesității unui consum responsabil, a unei producții sustenabile și a unei gestionări eficiente a deșeurilor.

Pentru prima dată, ediția din acest an se concentrează asupra unui sector cu un impact semnificativ asupra mediului: industria modei și a textilelor. Modelul actual de producție și consum excesiv generează probleme majore:

– Peste 92 de milioane de tone de deșeuri textile sunt produse anual – echivalentul unui camion de gunoi plin cu haine aruncate sau incinerate în fiecare secundă.

– Între 2000 și 2015, producția de îmbrăcăminte s-a dublat, însă durata de utilizare a hainelor a scăzut cu 36%.

– Fibrele sintetice din combustibili fosili contribuie la poluarea cu microplastice, afectând ecosistemele și sănătatea umană.

– Hainele aruncate ajung frecvent în țările din Sudul Global, unde lipsa unor sisteme eficiente de gestionare a deșeurilor duce la poluare severă, incendiere și efecte negative asupra comunităților vulnerabile.

Citește și : Care sunt documentele necesare pentru refacerea buletinului ? Află mai multe cu InfoCons Protectia Consumatorului !

 

Însă problema nu se limitează doar la îmbrăcăminte. Folosim zilnic diverse produse textile – perdele, draperii, lenjerii de pat, prosoape, covoare, tapițerii – fără a ne întreba dacă acestea provin din surse sigure. Materialele textile care nu respectă standardele de siguranță pot conține substanțe nocive, afectând sănătatea consumatorilor.

Cu această ocazie, InfoCons amintește Campania Națională de educare și informare – “A doua viață pentru hainele tale! Colectarea separată a textilelor este decizia ecologică corectă”. Această inițiativă evidențiază principalele provocări legate de gestionarea deșeurilor textile, impactul major asupra mediului și măsurile necesare pentru un consum responsabil.

Pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri mai informate și mai sigure, InfoCons pune la dispoziție Aplicația Europeană InfoCons, care oferă acces rapid la informații despre produse nealimentare, inclusiv articole vestimentare, cosmetice, jucării și multe altele.

ATENȚIE ! În ultimele 12 luni  (martie 2024 – martie 2025 ) au fost emise la nivel european peste 150 de alerte pentru produse de îmbrăcăminte, textile și articole de modă. Dintre aceste produse, peste 7% reprezintă risc de mediu. 

Citește și : Fii Un Exemplu Protectia Mediului – În România , utilizarea energiei regenerabile în transport este în scădere

 

Astfel , în urma accesării secțiunii dedicate alertelor , consumatorii pot afla următoarele despre produsele nealimentare :

– denumire produs ;

– țara vizată ;

– gradul de risc ;

– orginea produsului ;

– data la care intră alerta în vigoare ;

– Fotografia cu produsul vizat .

Cu Aplicația Europeană InfoCons, consumatorii pot verifica rapid dacă un articol vestimentar sau orice alt produs nealimentar a fost semnalat ca nesigur. Alertele sunt actualizate zilnic și afișate în ordine cronologică, asigurând acces la informații relevante în timp real.

Citește și : Alegeri Prezidențiale 2025 – Cine Sunt Candidații și Cum Arată Buletinul de Vot ? InfoCons Protecția Consumatorului Vă Informează !

 

Un consum responsabil începe cu informarea corectă – Informații utile cu InfoCons Protectia Consumatorilor

Înainte de orice achiziție, verificați Aplicația Europeană InfoCons pentru a vă asigura că produsele nu au fost incluse pe lista celor periculoase la nivel european. Protejați-vă sănătatea, mediul și siguranța!

Ziua Internațională Fără Deșeuri ( International Day of Zero Waste ) promovează inițiativele menite să reducă sau să elimine deșeurile, contribuind astfel la o gestionare mai eficientă a acestora și prevenind generarea acestora în viitor. Pentru a #CombatePoluareaCuDeșeuri, este esențial să consolidăm sistemele de gestionare a deșeurilor, să îmbunătățim recuperarea resurselor și să reducere semnificativ cantitatea de deșeuri generate. Prevenirea, reducerea, reutilizarea, reprocesarea și reciclarea sunt pași esențiali în acest demers.

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66 , mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și