InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu privire la nevoia de asigurare

Asigurarea este un produs financiar destinat consumatorilor. Ceea ce este foarte avantajos la o asigurare este faptul că aceasta transferă riscul sau, mai degrabă, consecințele lui financiare, de la tine la un asigurător. Sunt situații în viață în care fiecare dintre noi și-ar fi dorit să aibă un ajutor în cazul producerii unor riscuri majore, iar asigurarea tocmai pentru aceasta este făcută. Evenimentele neplăcute din viață ar fi mai ușor de depășit având o asigurare, dar pentru a avea asigurarea de care ai nevoie cu adevărat trebuie să FII ATENT :

Citește și : Secțiile de votare din străinătate la primul tur al Alegerilor Prezidențiale 2025 – InfoCons Protecția Consumatorilor te informează!

  • În primul rând, trebuie identificată nevoia de asigurare, mai exact identificarea riscurilor pe care vrei să le acoperi prin această poliţă. Fiecare dintre noi suntem supuși unor riscuri diferite, specifice particularităților noastre. De aceea, trebuie să știi exact ce produs de asigurare îți este necesar sau util. Dacă vorbim despre nevoie, trebuie să știi și care sunt asigurările obligatorii conform legii, deoarece nu vrei să te supui riscului unei amenzi!
  • În al doilea rând, trebuie să îți faci un calcul cu privire la resursele financiare disponibile. Este important să îți poți permite asigurarea necesară sau dorită. De asemenea, ar trebui să te gândești și la ceea ce îți aduce o asigurare dacă se produce un risc, cu alte cuvinte ce ajutor financiar primești și cât te-ar fi costat dacă nu aveai acest ajutor financiar.
  • Trebuie să știi să analizezi riscul. Riscul are anumite caracteristici, printre care faptul că are o probabilitate de a se produce și că se produce într-un moment neprevăzut.
  • Te asiguri că te adresezi cui trebuie, adică unui intermediar în asigurări sau unui asigurător autorizat. Verifică Registrul public al ASF! Și dacă tot ești la acest punct, poți face și o lecturare a informațiilor puse la dispoziția publicului de către ASF – www.asfromania.ro – poate îți sunt utile în decizia ta.

Citește și : Programul zilei de 2 Mai 2025 – pelerinaj Sfanta Elena in Romania – InfoCons protectia consumatorului te informeaza

  • Solicită contractul de asigurare pentru a-l citi. Este important și este dreptul fiecărui consumator de a cunoaște clauzele unui contract anterior semnării lui. Trebuie să fii convins că înțelegi ceea ce conține acest contract. De multe ori, ele sunt foarte tehnice. De aceea, fii atent la:
    • Obiectul asigurării – acesta trebuie să includă acele situații în care ai nevoie de protecție financiară (vezi exact ce riscuri sunt cuprinse în poliță).
    • Excluderi – capitolul de excluderi al unui contract îți poate influența asigurarea.
    • Obligațiile ce îți revin, dar și obligațiile ce revin asigurătorului. Conform legii, trebuie să existe un echilibru între acestea.
    • Fii atent la prevederile privind răspunderea asigurătorului, aceasta poate începe cel mai devreme în ziua următoare datei emiterii poliței și încasării primei de asigurare și încetează în ultima zi din perioada pentru care s-a încheiat asigurarea.
    • În momentul semnării contractului de asigurare, trebuie să fii atent şi să verifici corectitudinea completării rubricilor existente în poliţă, respectiv informaţiile despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, prima de asigurare, cum poate înceta contractul, căi de rezolvare a litigiilor etc.
    • Franșiza este importantă pentru modalitatea în care va decurge despăgubirea, dacă întâmpini situațiile neprevăzute asigurate. Stabilește o franșiză care să îți fie confortabilă din punct de vedere financiar.
  • Dacă există anumite prevederi conținute de contractul de asigurare pe care nu le înțelegi sau pentru care ai nevoie de mai multe informații, este dreptul tău să ceri clarificări de la brokerul de asigurare sau de la asigurător.

Citește și : Fii Un Exemplu Protecția Mediului ! Ce este Planul Național de Acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României ? Fii Informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor !

 

Sursa : Autoritatea de Supraveghere Financiară

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu  drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având  Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro , Protecția Consumatorului , Protecția Consumatorilor , Proprietate Intelectuală , Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă , Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte , Asigurare , Asigurare facultativă

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și