Sumele economisite in depozite, conturi de economii si conturi curente (sume depuse si sume acumulate din dobanzi), in valoare de maximum 100.000 euro pe deponent, pe banca, sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
In caz de faliment al unei banci, BNR anunta oficial si notifica FGDB cu privire la indisponibilizarea depozitelor la banca respectiva, iar FGDB declanseaza public procedura de plata a compensatiilor. Plata compensatiilor se va face prin intermediul unei banci (al carui nume va fi anuntat de FGDB), fie in numerar (la ghiseu, in baza cartii de identitate a deponentului), fie prin transfer bancar, iar deponentii nu suporta nicio taxa sau comision pentru obtinerea acestor compensatii.
Compensatia va cuprinde suma depozitelor, la care se adauga dobanda pana la data falimentului, din care se scad eventualele datoriile catre banca (comisioane, impozitul pe dobanda). Conform FGDB plata compensatiei se face in moneda nationala – leu – indiferent de moneda depozitului / depozitelor si compensatia nu poate fi mai mare de 100.000 euro pe persoana, echivalent in lei (la cursul BNR din ziua declararii falimentului) indiferent de moneda in care a fost constituit depozitul (conform OG 39/1996, art 18(1)).
In proiectul de lege privind fondul de garantare a depozitelor bancare se pot infiinta si alte scheme de garantare (SGD-uri) publice sau private, iar conform prevederilor Directivei 2014/49/UE a Parlamentului European statele membre trebuie sa se asigure ca rambursarile se efectueaza in oricare dintre urmatoarele monede:
- moneda statului membru in care se afla Sistemul de Garantare a Depozitelor (SGD);
- moneda statului membru in care este rezident titularul contului;
- euro;
- moneda contului;
- moneda statului membru in care se afla contul.
Practic, la viitoarele SGD-uri, care se vor infiinta in urma aplicarii proiectelor de lege privind fondul de garantare a depozitelor bancare se pot defini si alte modalitati de rambursare, cu respectarea prevederilor directivei UE.
Deponentii sunt informati cu privire la moneda rambursarii
Tot in Directiva 2014/49/UE a Parlamentului European se mentioneaza ca statele membre care convertesc in propria moneda utilizeaza initial pentru conversie cursul de schimb la 3 iulie 2015. In cazul Romaniei acest curs ar fi:
Curs schimb 3 iulie 2015 – 1 Euro= 4.4819 Ron
Statele membre pot rotunji sumele care rezulta in urma conversiei, cu conditia ca aceasta rotunjire sa nu depaseasca 5 000 EUR.
Intrarea in vigoare a Proiectului de Lege privind Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare prin care se asigura transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2014/49/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind schemele de garantare a depozitelor (reformare), urmeaza sa aiba loc la 3 zile de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia urmatoarelor dispozitii, ce vor intra in vigoare ulterior, cu incadrarea in termenele maxime prevazute de directiva , astfel:
- dispozitiile privind termenul de 7 zile in care Fondul de garantare a depozitelor bancare are obligatia punerii la dispozitia deponentilor garantati a compensatiilor cuvenite urmeaza sa se aplice incepand cu data de 3 iulie 2015 (pana la aceasta data termenul in vigoare este de 20 de zile);
- dispozitiile potrivit carora in categoria depozitelor garantate nu se mai regasesc depozitele apartinand caselor de ajutor reciproc urmeaza sa se aplice in regim tranzitoriu, dupa cum urmeaza: depozitele si alte instrumente constituite sau emise inainte de 2 iulie 2014, care au scadenta determinata dupa data de 3 iulie 2015, nu vor mai intra sub protectia garantarii de la data respectivei scadente, iar cele care nu au scadenta determinata, indiferent de data la care au fost constituie sau emise, nu vor mai beneficia de garantare de la data de 3 iulie 2015.
InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.
FII INFORMAT! IA ATITUDINE! -0219615
Irina Chitu – Director Departament financiar bancar si nebancar – InfoCons – InfoCons
Sursa articol: www.FinZoom.ro