Catedrala Încoronării este considerată simbolul reîntregirii de țară ,căci aici s-a întâmplat la 15 octombrie 1922 cel mai frumos moment din istoria românilor:? actul încoronării regelui Ferdinand I și a reginei Maria ca suverani ai României Mari.
Catedrala a fost construită între 1921-1922 după planurile arhitectului Victor Ștefănescu, sub conducerea inginerului Tiberiu Eremia, decorul pictural fiind realizat de Costin Petrescu, cel considerat a fi un maestru al frescei. Edificiul este un monument de arhitectură în stil neo-brâncovenesc, prezentând elemente de tradiție bizantină, fiind realizată după modelul bisericii Curții Domnești din Târgoviște. Catedrala are un plan în cruce greacă, cu o cupolă impresionantă în plan central sprijinită de patru coloane din marmură roșie.
Din turnul clopotniță, ce măsoară 52 de metri, perspectiva orașului Alba Iulia se desfășoară în fața ochilor curioși. În dreapta și în stânga turnului se desfășoară pavilioanele amplasate în jurul curților interioare, în ale căror galerii descoperim expuse piese arheologice din perioada romană și până în sec al XVIII-lea.
In prezent catedrala găzduiește activitatea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.