Condiţii de intrare şi regim de şedere
a. Nu este necesară viză pentru HONDURAS: cetățenii români pot călători în Republica Honduras, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară.
b. Documente necesare pentru intrarea în Honduras: la sosirea la punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:
- pașaport valabil pentru cel puțin 3 luni de la momentul intrării în țară.
- IMPORTANT: se recomandă să se evite folosirea pașapoartelor temporare, acestea fiind acceptate numai dacă dețin elementele necesare de securitate.
- biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include vizitarea Republicii Honduras, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă mergeți în vizită la o persoană care locuiește în Honduras), etc.
- dovada deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în efectiv, extras de cont bancar, etc.).
- asigurare de călătorie/sănătate care să aibă acoperire în Honduras.
Perioada maximă de ședere pentru deținătorii de pașaport simplu este de 90 zile, cu posibilitatea prelungirii, în cazuri bine justificate și cu aprobarea Institutului de Migrație, cu încă 30 de zile.
În cazul în care doriți să stați mai mult de 90 de zile în Honduras (până la 5 ani) și vă aflați într-una din condițiile stabilite prin lege, puteți obține un permis special de permanență de la Institutul Național de Migrație.
c. Recomandări importante:
- Incidența infecțiilor cu virusul Dengue, Chikungunya și Zika a crescut, în special în timpul sezonului cald și ploios. În mod normal, acestea nu sunt boli mortale, deși implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate, copii sau vârstnici. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide contactează Zika.
- Situația de securitate din Honduras s-a deteriorat considerabil, infracțiunile minore, în special în orașele aglomerate (Tegucigalpa și San Pedro Sula), fiind foarte frecvente.
- Este recomandat să nu călătoriți noaptea în zonele periferice ale orașelor. De asemenea, recomandăm să fiți extrem de precaut când călătoriți de la principalele aeroporturi către centrele orașelor și să nu luați niciodată taxiuri pe stradă.
- Nu recomandăm călătoriile în zona Mosquitia. În cazul în care călătoria în această zonă este urgentă și nu puteți renunța, vă rugăm să aveți la îndemână numerele de telefon ale poliției.
Recomandăm cetățenilor români care călătoresc în Honduras sau se află deja pe teritoriul statului, să se adreseze Ambasadei României în Mexic la adresa de e-mail mexico@mae.ro și să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.
Alte recomandări și sfaturi de călătorie
Ministerul Afacerilor Externerecomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Republica Honduras:
- să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau biletelor de avion, precum și copii electronice ale respectivelor documente (pe telefonul mobil, laptop, email, etc.).
- să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin asupra lor o sumă de bani (în cash) care depășește 10.000 dolari americani (USD)/persoană.
- să aibă permanent la îndemână datele de contacte utile din/pentru Honduras (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prieteni/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic – 00 52 55 38 833 072, acreditată și în relația cu Honduras); de asemenea, să informeze familia și/sau prietenii asupra deplasării în Honduras, datei și itinerariului călătoriei.
- să nu lase documente, bani sau obiecte de valoare în mașinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate.
- să evite purtarea ostentativă la vedere a bijuteriilor și a altor bunuri de mare valoare, precum și etalarea de sume mari de bani, card-uri de credit numeroase, etc.
- să evite ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor etc.).
- să nu se implice în transportul/traficul de droguri. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt drastice;
- să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale țării.
- să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă; să evite consumul alimentelor oferite la posturile ambulante de pe stradă; să consume doar apă îmbuteliată.
- în cazul producerii unor cutremure, tsunami sau erupții vulcanice, se recomandă respectarea instrucțiunilor și sfaturilor transmise de Protecția Civilă honduriană.
- să menţină ferestrele autovehiculului închise în timpul călătoriei;
- să nu ia în autoturism persoane necunoscute;
Ameninţări teroriste
În Republica Honduras riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Siguranţă şi criminalitate
Rata violenței în Honduras este foarte ridicată, foarte mulți oameni fiind înarmați. Numărul de atacuri și jafuri este tot mai ridicat, utilizându-se arme de foc pe străzile principale și în timpul orelor de vârf în marile centre urbane (Tegucigalpa și San Pedro Sula). Din acest motiv, nu este recomandabil să călătoriți pe jos, iar dacă călătoriți cu mașina, este recomandat să păstrați geamurile ridicate și ușile închise în orice moment. În cazul în care sunteți victima unei infracțiuni de furt, se recomandă să nu opuneți rezistență, dându-le bunurile cerute pentru a evita incidente mai grave.
Cetățenii români trebuie să adopte măsuri de precauție firești: folosirea serviciilor de taxi autorizate și recomandate de personalul hotelului/aeroportului, evitarea călătoriilor/excursiilor în locuri cu acces dificil, nepopulate, evitarea cartierelor mărginașe, în speciale pe timpul nopții.
În cazul producerii unei infracțiuni, aceasta trebuie semnalată imediat Poliției Naționale. Se recomandă solicitarea unei fotocopii a denunțului.
Dacă ați pierdut sau v-au fost furate documentele, după anunțarea poliției, contactați Ambasada României în Mexic în vederea acordării asistenței consulare necesare pentru eliberarea unui ETD (European Travel Document), care să vă permită reîntoarcerea în țară.
Sistemul medical
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Honduras să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă, deoarece, în lipsa acestora, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.
Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Republica Honduras. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue și chikungunya.
Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională (lempira).
Condiţii privind traficul auto
- Circulația auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
- Centura de siguranță este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
- Se recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară prudență în trafic, cetățenii străini fiind supuși acelorași sancțiuni ca şi cetățenii Republicii Honduras.
- În unele zone starea carosabilului este precară, mai ales în perioada cu climă umedă.
- Date fiind caracteristicile locale (posibilitatea de a întâlni pietoni, animale, obstacole neprevăzute pe șosele), starea precară a parcului auto și, în anumite zone, a infrastructurii, numărul accidentelor de trafic este destul de ridicat, fapt pentru care se recomandă extremă precauție și respectarea limitărilor de viteză și a semnalizărilor, în special pe timpul nopții. Trebuie acordată atenție specială numărului mare de autobuze care se deplasează, în general, de o manieră agresivă și imprudentă.
- Conform legislației honduriene, în cazul producerii unui accident nu trebuie schimbată poziția autoturismului înaintea sosirii unui echipaj de poliție.
- În cazul utilizării unor mijloace de transport pe apă sau aeriene (bacuri, vapoare, avionete, elicoptere, etc.) se recomandă verificarea îndeplinirii normelor minime de siguranță (veste de salvare, echipament radio etc.).
- Permisele de conducere românești sunt recunoscute, însă cetățenii români au obligația de a solicita preschimbarea acestuia cu un permis de conducere hondurian, emis de Direcția Națională de Tranzit, atunci când obțin drept de ședere în Honduras.
- Transportul în comun
Nu se recomandă folosirea autobuzelor, care reprezintă principalul mijloc de transport în Republica Honduras. Acestea sunt extrem de aglomerate iar șoferii se comportă agresiv în trafic, executând depășiri imprudente.
În transportul public au fost înregistrate atacuri armate, soldate cu incendierea autobuzelor și victime în rândul pasagerilor.
Servicii de taxi
Se recomandă utilizarea taxiurilor înregistrate, recomandate de hotel sau de persoane de încredere, precum și verificarea deținerii de către taximetrist a unei legitimații oficiale (care trebuie să fie expusă la vedere). De asemenea, vă recomandăm să specificați, încă de la urcarea în mașină, că doriți să călătoriți singur, fără îmbarcarea niciunui alt călător pe parcurs.
Reglementări vamale
Se acceptă introducerea/scoaterea în/din Honduras a obiectelor personale şi medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate.
În vederea obținerii unor informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Republica Honduras să se adreseze Ambasadei Republicii Honduras din Italia.
Date de contact ale Ambasadei:
Adresa: Via Gianbattista Vico 40, Roma, int 8
Telefon: (0039-06) 320 72 36
Fax: (0039-06) 320 79 73
E-mail: Honduras@embajada.it
Pentru orice solicitare de asistență consulară sau semnalare privind situația în care vă aflați, vă puteți adresa Ambasadei României în Mexic, care are următoarele date de contact:
- Telefon: +52 55 5280 0197
- Telefon pentru situații de urgență consulară: +52 1 55 3883 3072 – DOAR pentru situații de urgență!
- E-mail: mexico@mae.ro Adresa: Calle Sófocles no. 311, Colonia Polanco, Delegación Miguel Hidalgo, C.P. 11560, Ciudad de México, México