Informare privind infecțiile respiratorii acute cu virus respirator sincițial (VRS)

 

Virusul respirator sincițial (VRS) este un virus cu caracter sezonier care poate fi întâlnit pe tot parcursul anului în Europa, dar înregistrează vârfuri de incidență în principal în lunile de toamnă, iarnă și primăvară (din octombrie până în aprilie) și este o cauză principală a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior la sugari și copii mici.

Treisprezece state membre UE/SEE au raportat o creștere a cazurilor de VRS în perioada octombrie – 14 noiembrie 2022.

Citeste si :Revelion fără surprize neplăcute ! Atenție ! Nu te lăsa păcălit !

La nivel mondial se estimează că virusul provoacă în fiecare an 33 de milioane de cazuri și între 66000 și 199000 de decese la copii sub cinci ani. În UE, Norvegia și Regatul Unit, RSV provoacă în medie 213000 de spitalizări anuale la copiii sub cinci ani.

RSV poate provoca, de asemenea, complicații grave și decese în rândul adulților, în special al vârstnicilor (persoane în vârstă de 65 de ani și peste). Spitalizările pentru adulți în UE, Norvegia și Regatul Unit sunt, în medie, de 158000 pe an.

Simptomele comune ale VRS includ :

  • rinoreea;
  • scăderea apetitului;
  • tusea;
  • strănutul;
  • febra;
  • respirația șuierătoare.

 

Majoritatea infecțiilor cu VRS se rezolvă de la sine într-o săptămână sau două, dar VRS poate provoca, de asemenea, infecții mai severe, cum ar fi bronșiolita, o inflamație a căilor respiratorii mici din plămân, și pneumonia, o infecție a plămânilor.

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

Aproape toți copiii se infectează cu VRS până la vârsta de doi ani, iar reinfecțiile sunt comune. Deși infecția este aproape inevitabilă pentru majoritatea copiilor, ar trebui totuși depuse eforturi speciale pentru a proteja nou-născuții și sugarii cu vârsta mai mică de 6 luni. În plus, copiii mici care nu s-au confruntat cu VRS în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi expuși unui risc crescut de infecție.

Măsurile generale de prevenție sunt aceleași ca pentru majoritatea altor virusuri respiratorii, de exemplu respectarea măsurilor de igienă adecvate, cum ar fi:

  • acoperirea nasului și a gurii atunci când strănutăm;
  • evitarea contactului apropiat;
  • spălarea regulată a mâinilor și utilizarea dezinfectantului pentru mâini.
  • Copiii nu ar trebui să meargă în colectivități;
  • adulții nu ar trebui să meargă la locul de muncă dacă au simptome.
  • Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de încă 48 de ore după ce simptomele au dispărut.

Atunci când este posibil, părinții copiilor cu risc crescut de a dezvolta boala severă cu VRS (copii prematuri, sugari cu vârsta ≤ 6 luni, copii cu vârsta mai mică de 2 ani cu boli pulmonare cronice sau boli cardiace congenitale (prezente de la naștere), copii cu sistem imunitar slăbit, copii cu tulburări neuro-musculare, inclusiv cei cu dificultăți la înghițire sau în eliminarea secrețiilor mucoase) ar trebui să limiteze timpul petrecut de copil în colectivități sau în alte locuri cu potențial crescut de transmitere, în perioadele de activitate ridicată a VRS.

Citeste si : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

De asemenea, părinții ar trebui să-și ajute copiii să evite contactul strâns cu persoanele bolnave, să se spele des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și să evite să-și atingă fața cu mâinile nespălate. Aceste precauții se aplică și persoanelor în vârstă.

 

Sursa: ECDC, CDC
https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/rsv-virus-expected-add-pressure-hospitals-many-eueea-countries-season
https://www.cdc.gov/rsv/high-risk/infants-young-children.html[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal