Condiţii de intrare şi regimul de vize

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Guyana.

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte și se poate obţine şi la intrarea în ţară, contra sumei de 25 USD, pentru o perioadă de 30 de zile.

Actele necesare pentru solicitarea unei vize la o misiune diplomatică a acestui stat sunt următoarele: formularul de viză completat, două fotografii, invitaţie în care sunt menționate toate datele de identificare a sponsorului, adresa gazdei sau a hotelului (voucher), mijloace financiare pentru 30 de zile.

Recomandare generală: precauție ridicată pe întreaga durată a călătoriei.

 

Sistemul medical

Vaccinurile anti malarie și anti febră galbenă sunt obligatorii în cazul în care veți călători din Guyana înspre alte state din zonă, iar vaccinul anti febra tifoidă este recomandabil.

Se recomandă persoanelor interesate în vizitarea zonei de interior să se vaccineze  şi împotriva hepatitei A si B, difteriei, tetanosului și malariei. În locuri cu igienă precară, este recomandabil și vaccinul împotriva tuberculozei.

Incidența infecțiilor cu viruși (Dengue, Chikungunya și Zika) este mai ridicată în timpul lunilor calde şi ploioase (iunie-decembrie). În mod normal, acestea nu reprezintă boli mortale, însă implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul  imunitar slăbit, femei însărcinate, copii sau vârstnici.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile însărcinate  sunt afectate de Zika.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să consultați site-ul OMS www.who.int şi să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro)
Recomandări practice:

• Folosiți cămăși cu mâneci și pantaloni lungi.

• Folosiți repelenţi împotriva insectelor

• Evitați locurile și perioadele care favorizează proliferarea țânțarilor

• Evitați să țineți deschise recipientele în care sunt băuturi răcoritoare, apă etc.

În raportul din 2013 privind epidemia globală de SIDA, grupul de lucru UNAIDS / OMS a estimat că aproximativ 7.000 de adulți în vârstă de peste 15 ani (1,3% din populația adultă) din Guyana erau afectați de virusul HIV.

Important!

Vă recomandăm ca înainte de plecarea în Guyana să încheiaţi o asigurare medicală de călătorie.
Este necesar ca poliţa de asigurare să includă acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident, precum şi costul repatrierii în caz de deces.
Totodată, vă recomandăm ca înainte de plecare să vă informaţi care sunt unităţile medicale din Guyana care recunosc respectiva poliţă de asigurare.

 

Siguranță și criminalitate

Nivelul criminalității este ridicat. Trebuie să luați măsuri de precauție pentru a vă proteja. Dacă este posibil, evitați călătoria înspre și de la aeroportul internațional ‘’Cheddi Jagan’’ din Georgetown, ,  pe durata nopții.

S-au  înregistrat incidente violente, provocate de bande care urmăresc autoturismele spre aeroport și atacă victimele. Țineți întotdeauna geamurile închise și ușile blocate.

Au fost raportate cazuri de atacuri armate asupra ambarcațiunilor turistice pe râurile interioare sau pe coastă.

Este recomandabil ca deplasarea în oraș să se realizeze, pe cât posibil,  în grupuri organizate sau de cel puțin două persoane.

Atenție la prognoza meteorologică!

Guyana este vulnerabilă la inundații. Coasta Guyanei este sub nivelul mării și este protejată printr-un sistem de apărare, de baraje. Guyana se confruntă, de asemenea, cu ploi abundente. Principala perioadă de ploi este din mai-iunie până în decembrie-ianuarie. Infrastructura, inclusiv sistemele de drenare, este insuficientă.

 

Asistenţă consulară

Atenţie! România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Guyana. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Guyana.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică a României în Guyana este asigurată de Ambasada României în Republica Federativă a Braziliei.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată în Guyana să se adreseze Ambasadei României în Republica Federativă a Braziliei şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Traficul de droguri

Posesia și traficul de droguri se pedepsesc cu închisoarea şi amenzi foarte mari. Condamnarea minimă pentru infracțiunile de posesie droguri ilegale este de trei ani. Condițiile închisorilor din Guyana sunt dificile.

 

Telefoane utile:

Puteți contacta serviciile de urgență apelând la

Poliție: 911

Ambulanță: 913

Pompieri: 912

Apelează rapid numerele de urgență din Guyana!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal