Ministrul Sănătății, Jo Churchill, a reiterat angajamentul guvernului față de un tratat reper care restricționează contactul cu industria tutunului în timpul unei dezbateri parlamentare, ca răspuns la dezvăluirile făcute de Biroul de Jurnalism de Investigație – `Secretele Big Tobacco`.
Investigația Biroului a arătat că Philip Morris International (PMI) a propus un proiect de lege pentru a pune capăt restricțiilor la reclamele pentru vaping și produse de tutun alternativ, odată ce reglementările UE nu vor mai fi aplicați în Marea Britanie. În schimb, compania ar încasa un fond de 1 miliard de lire sterline pentru campaniile locale de încurajare a fumătorilor să treacă de la țigări la noile produse.
Acest lucru ar încălca convenția Organizației Mondiale a Sănătății care interzice guvernelor să permită companiilor de tutun să influențeze politicile de sănătate.
Întrebat dacă guvernul va respecta convenția OMS post-Brexit, Ministrul Sănătății a spus că Marea Britanie `va rămâne ferm angajată în convenție… în perioada de tranziție și nu numai`, o confirmare de natură să asigure neimplicarea companiilor de tutun în realizarea politicilor publice de sănătate.
Susțineți adoptarea Pl-X 587/2019 pentru a proteja copiii și adolescenții României de expunerea la produsele din tutun(inclusiv tutun încălzit) și țigări electronice. Sănătatea generației viitoare depinde de deciziile pe care le luăm acum.
InfoCons este membru al Inițiativei 2035 Fără Tutun