Furnizorii de servicii de comunicații electronice pot solicita licențe în banda DECT

ANCOM informează furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice de comunicații electronice de acces pe suport radio, cu stații de bază funcționând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, în localităţi situate într-unul sau mai multe judeţe, că pot transmite ANCOM, până la data de 28 iunie 2019 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor pentru utilizarea frecvenţelor radio prin intermediul rețelelor menționate. ANCOM a primit deja o cerere formală din partea unui operator în acest sens.
Procedura de obţinere a licențelor în banda DECT (digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicaţii digitale avansate pe suport radio)
Acordarea licenţelor se face conform Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, ce se aplică începând cu anul 2014, când Autoritatea a stabilit ca banda DECT să devină disponibilă la nivel naţional, documentul respectiv fiind actualizat în anul 2019.
Conform prevederilor din acest document, orice furnizor, care dorește să obțină licență în banda menționată, are la dispoziție 10 zile pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-și prezinte opțiunile pentru zonele geografice (localități și județe) în care acesta dorește să obțină drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga bandă DECT, acordate prin licență, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui județ (în cazul municipiului București, acesta este considerat împreună cu județul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate.
În 3 zile după acest termen, ANCOM va publica lista preliminară cu opţiunile exprimate de operatori, pe judeţe şi localităţi, furnizorii având apoi la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru a-şi modifica opţiunile iniţiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni.
După încheierea acestei etape, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de operatori şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT.
Licenţele în banda DECT se vor acorda prin încredinţare directă în cazul localităţilor pentru care este exprimată numai o opțiune, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se va organiza o procedură de selecţie comparativă.
Informaţii utile despre banda DECT
Banda de frecvenţe 1880-1900 MHz (așa-numita `bandă DECT`) asigură o acoperire bună, ANCOM propunându-și să încurajeze utilizarea acesteia, mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicaţii electronice.
În acest moment, în banda DECT, compania Telekom România Communications operează reţele de acces pe suport radio în tehnologie DECT pentru municipiul Bucureşti şi 32 de localităţi aflate în judeţele Ilfov, Galaţi şi Tulcea, fiind singurul operator interesat de obţinerea dreptului de a utiliza banda DECT în cadrul procedurii desfăşurate de ANCOM în anul 2014.
Sursa: ANCOM

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal