Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

1. Prețurile produselor alimentare (pâine si cereale, carne, pește, lapte, brânză, ouă, ulei și grăsimi, fructe, legume, cartofi, alte alimente) în România sunt cu 34,9% mai mici decât media UE27.

2. Prețurile băuturilor alcoolice și tutunului (alcool, vin, bere, tutun și narcotice) în România sunt cu 25,5% mai mici decât media UE 27.

3. Prețurile îmbrăcămintei și încălțămintei (materiale de îmbrăcăminte: bărbați, femei, copii și îmbrăcăminte sugari și încălțăminte, alte articole de îmbrăcăminte, accesorii îmbrăcăminte și încălțăminte (inclusiv curățarea, repararea și închirierea) din România sunt cu 18,4% mai mici decât media UE27.

4. Prețurile costurilor locuinței (închirieri pentru locuințe, întreținere și reparații, furnizare cu apă, electricitate, gaz și alte resurse de uz casnic) în România sunt cu 57,3% mai mici decât media UE 27.

5. Prețurile pentru mobilă și covoare (Mobilă din bucătărie, dormitor, living și sufragerie; alt mobilier și accesorii, covoare și alte pardoseli (inclusiv reparații) ) în România sunt cu 30% mai mici decât media UE27.

6. Prețurile echipamentelor de transport personal (autoturisme, motociclete si biciclete (inclusiv întreținere și reparații, piese de schimb și combustibili) în România sunt cu 14,3% mai mici decât media UE27.

7. Prețurile serviciilor de transport (Transport personal feroviar, rutier, aerian, maritim și pe căi navale și alte servicii de transport achiziționate) în România sunt cu 46,7% mai mici decât media UE27.

8. Prețurile comunicațiilor (servicii poștale, telefonie, echipamente și servicii de telefax (inclusiv conexiunea la Internet) în România sunt cu 47,9% mai mici decât media UE27.

9. Prețurile de agrement și cultură (audio-visual, fotografie și echipamente de prelucrare a informațiilor, alte echipamente și servicii recreative și culturale, grădini și animale de companie, ziare, carți și pachete de servicii turistice) în România sunt cu 41,9% mai mici decât media UE 27.

10. Prețurile la restaurante și hoteluri (Restaurante, cafenele, pub-uri, baruri, cantine, hoteluri, pensiuni etc.) din România sunt cu 46% mai mici decât media UE27.

Indicii de nivel de preț (între paranteze) oferă o comparație între nivelurile de preț ale țărilor în raport cu media Uniunii Europene. Dacă indicele nivelului prețurilor unei țări este mai mare de 100 (media UE 27), țara în cauză este relativ scumpă comparativ cu media UE27, în timp ce indicele nivelului prețurilor este mai mic decât 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE27 .

Sursa: eurostat

“Discutam despre costuri dar si de calitatea vietii. Este important ca in calitatea noastra de consumatori europeni sa avem un standard de viata si o calitate a vietii la nivel european, avem nevoie de produse si servicii conforme cat si de o calitate certa si sa putem avea incredere in eticheta produselor din piata.

Atitudinea noastra conteaza si este important sa adoptam o9atitudine.`

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal