Fenil-capsaicina – aprobată ca aliment nou de către Uniunea Europeană

Capsaicina este prezentă în natură, fiind un alcaloid care se găsește în familia Capsicum, mai exact, în diferite specii de ardei iute. Aceasta este solubilă în alcool, eter și greu solubilă în apă. Datorită acesteia, ardeii devin iuți, și produc o senzație de usturime sau arsura în gură. Capsaicina poate fi considerată un element gustativ picant, delicios pentru unii, iritant pentru alții. Plantele produc capsaicina pentru a se proteja de animale și a descuraja consumul acestora de către ele.

Fenil-capsaicina este un analog sintetic al capsaicinoizilor. Aceasta este sintetizată chimic prin intermediul unui proces de sinteză în două etape, prin care mai întâi se obține acidul acetilenic, ca mai apoi, dintr-o serie de reacții ale acidului acetilenic intermediar cu un derivat al vanililaminei să se producă fenil-capsaicina.

Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) 2019/1976 al Comisiei din 25 noiembrie 2019 de autorizare a introducerii pe piață a fenil-capsaicinei ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (Text cu relevanță pentru SEE) a fost afișat în Jurnalul Uniunii Europene pe data de 29 noiembrie.

Pentru o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare, doar o singură societate este autorizată să introducă pe piața Uniunii Europene acest aliment, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizația pentru alimentul nou, fără a face trimitere la datele protejate sau cu acordul societății deja autorizate.

Acest aliment va fi folosit în:

– Anumite scopuri medicale speciale, așa cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, cu excepția alimentelor destinate sugarilor, copiilor de vârstă mică și copiilor sub 11 ani

– Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, destinate populației generale, cu excepția copiilor cu vârste sub 11 ani

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre. Acesta a fost adoptat la Bruxelles, în data de 25 noiembrie 2019.

Studiu realizat pentru Protecția Consumatorilor.

Sursă: Jurnalul Uniunii Europene

Citește și:

Marca Increderii – Programul “Punctul Verde` – www.marca-increderii.ro

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal