Evolutia Dobanzilor in 2014 (Ianuarie – August) – Dobanzile la Creditele in Lei mai bune decat la Creditele in Euro

In cadrul Parteneriatului incheiat, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons si FinZoom va informeaza:

Evolutia Dobanzilor in 2014 (Ianuarie – August) – Dobanzile la Creditele in Lei mai bune decat la Creditele in Euro

Chiar daca in lunile de vara produsele bancare nu cunosc modificari semnificative, acest lucru nu inseamna ca dobanzile anuale efective medii pentru creditele acordate persoanelor fizice sau dobanzile compuse pentru depozitele populatiei nu au suferit modificari in cursul anului.

Daca dobanzile pentru depozite ne-au obisnuit deja cu scaderi sustinute, este important sa punctam scaderile dobanzilor anuale efective medii practicate de banci pentru credite, in special pentru cele in moneda nationala, care, incepand din acest an au devenit comparabile daca nu chiar mai avantajoase decat cele in moneda europeana.

Astfel, pentru creditele ipotecare in lei, analistii FinZoom.ro au observat la finalul lunii august scaderi de 0,21 pp, ale dobanzii anuale efective medii comparativ cu finalul primei luni a anului in timp ce costul creditelor in EUR garantate cu ipoteca s-a diminuat cu numai 0,05 pp.

In ceea ce priveste creditele de nevoi personale fara garantii, dobanzile pentru moneda nationala au inregistrat scaderi de peste 1 pp in timp ce costurile creditelor in EUR au cunoscut o usoara crestere, de peste jumatate de punct procentual.

In cele ce urmeaza Analistii FinZoom.ro va prezinta in cifre modul in care s-au reflectat aceste modificari in cuprinsul Index-urilor DAE FinZoom.ro si implicit in piata de creditare/economisire din Romania.

Index-urile DAE FinZoom.ro se calculeaza pentru toate bancile care au produse ce corespund criteriilor de cautare pe fiecare categorie (suma, garantii, perioada etc.) in functie de cota de piata astfel: se ia in considerare DAE pentru cel mai bun produs al categoriei oferit de fiecare institutie. Valorile DAE sunt ponderate cu valoarea cotei de piata a fiecarei banci.

In cazul depozitelor se ia in calcul valoarea DAE (dobanda compusa), utilizandu-se aceeasi metoda de calcul ca si in cazul produselor de creditare.

PRODUSE

 

Moneda Index DAE Ian. 2014 Index DAE Aug. 2014 Evolutie

Credite Ipotecare / Imobiliare

RON 6,11% 5,90% -0,21
EUR 6,66% 6,61% -0,05

Credite de Nevoi Personale cu Ipoteca

RON 7,93% 7,62% -0,31
EUR 8,23% 8,16% -0,07

Credite de Nevoi Personale fara Garantii

RON 14,10% 12,94% -1,16
EUR 14,72% 15,20% +0,48

 

       

Depozite

RON 3,80% 2,87% -1,16
EUR 1,88% 1,53% -0,35
USD 1,31% 1,17% -0,14

 

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal