Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză.

Documentul de călătorie utilizat (pașaport simplu sau pașaport simplu temporar) trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.

Viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc, sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 25 USD.

Pentru prelungirea perioadei de ședere cetățenii români aflați pe teritoriul Egiptului vor plăti următoarele taxe:

 • viza pentru căsătorie, cu durată de 5 ani-161 USD;
 • viza pentru 6 luni-31 USD;
 • viza pentru 6 luni cu multiple intrări-64 USD.

La depășirea perioadei de ședere cetățenii români vor plăti următoarele penalități:

 • 1-3 luni 59 USD;
 • 3-6 luni 87 USD;
 • 6-9 luni115 USD.

Începând cu luna ianuarie 2018 autoritățile de la Cairo au implementat sistemul electronic visa2egypt.gov.eg pentru aplicațiile de obținere a vizelor turistice de intrare în Egipt pentru posesorii de pașapoarte simple ale cetățenilor din mai multe state, printre care şi România.

În prezent, aplicația oferă vize turistice numai pentru deținătorii de pașapoarte turistice, la o taxă de 25 USD per călătorie (o intrare) și de 60 USD pentru mai multe călătorii (intrări multiple). Taxa aplicată nu va fi rambursată în cazul refuzării intrării în Egipt, luând în considerare faptul că se recomandă solicitarea  vizei cu cel puțin 7 zile înainte de plecare.

Noua aplicație funcționează momentan în paralel cu actualul sistem de eliberare a vizelor emise de autoritățile de la Cairo. De asemenea, continuă să opereze procedura de urgență pentru o perioadă de tranziție, în cazul statelor ale căror cetățeni le este permisă intrarea pe teritoriul egiptean cu viză de urgență.

La data de 18 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Memorandumul de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Arabe Egipt privind scutirea de la obligativitatea deținerii vizei a titularilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu, semnat la București, la data de 29 august 2017.

Viza simplă de intrare se poate prelungi până la maximum 1 an, dacă există un temei care să justifice extinderea.

Viza pentru şedere de lungă durată în scop de muncă sau de studii se eliberează de Ministerul de Interne egiptean, numai după intrarea în această ţară.

La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei.

Având în vedere că în Egipt este în vigoare starea de urgenţă încă din 1981, există posibilitatea refuzului intrării în ţară a străinilor ca urmare a unor decizii ale poliţiştilor de frontieră, cu justificarea pericolului adus siguranţei naţionale, îndeosebi în perioadele critice pe plan intern.

Pentru o şedere de până la 30 de zile nu este necesară înregistrarea şederii. Depăşirea acestei perioade impune însă înregistrarea şederii la Ministerul de Interne. Cererea de înregistrare trebuie depusă înainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Durata de soluţionare a cererii este cuprinsă între 30 şi 60 de zile.

Condiţii de obţinere a dreptului de şedere pentru angajare în muncă: angajarea în Egipt este reglementată de Legea Muncii, intrată în vigoare în iunie 2003. Dreptul de şedere pentru angajare în muncă se acordă de Ministerul de Interne.

Pentru obţinerea dreptului de şedere sunt necesare următoarele documente:

 • deţinerea unui paşaport valid pentru cel puţin 6 luni de la acordarea vizei;
 • 6 fotografii tip paşaport;
 • contract de muncă încheiat cu o persoană juridică;
 • copia legalizată la ambasadă a documentelor de studii care să ateste pregătirea profesională şi experienţa cerută de poziţia ocupată,
 • testul HIV (numai la prima eliberare a vizei).

Viza de angajare în muncă se obţine de angajator şi se reînnoieşte anual. În cazul reînnoirii, cererea se face cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea vizei precedente. Obţinerea permisului de muncă atrage eliberarea vizei de rezident pe durata valabilităţii acestuia, inclusiv pentru membrii familiei.

Dreptul de şedere pentru studii: înscrierea la studii în Egipt se face în baza unui contract convenit cu o instituţie de învăţământ care prevede atât costurile instruirii, cât şi modalităţile de plată. Dreptul de şedere pentru studii se acordă după o perioadă cuprinsă între 1 şi 6 luni.

Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Egipt, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile egiptene:

 • Ambasadei Republicii Arabe Egipt din Bucureşti
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Egipt nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Egiptul se confruntă cu această amenințare, în urma atacurilor teroriste desfășurate pe teritoriul national fiind înregistrate pierderi de vieți, printre care și cetățeni străini.

Cetăţenilor români care călătoresc în Egipt li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile egiptene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Egiptul este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii de autobuze, parcări, centre comerciale sau benzinării).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
  • Numărul furturilor de autoturisme și/sau din autoturisme a crescut, ca și cel al furturilor din buzunare. În cazul unui eventual atac, recomandăm să nu se opună rezistență și să fie anunțată cea mai apropiată secție de poliție, iar ulterior, anunțarea ambasadei.
 • Dacă vă deplasați în Egipt în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.

Pentru situaţii de urgenţă, MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei precum şi informarea Ambasadei României din Cairo.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor egiptene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 4825033 Poliţia rutieră
 • 3906028 Poliţia turistică
 • 7610257 Pompierii
 • 5615551 Ambulanţa

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României din Cairo, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Apelează gratuit numerele de urgență din Egipt!

Sistemul medical

MAE vă recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări de călătorie medicală și de viață, înainte de efectuarea deplasării.

Persoanele angajate pe bază de contracte de muncă în Egipt pot încheia asigurări medicale la firmele specializate, prin compania angajatoare, aceasta fiind una dintre condiţiile de angajare în muncă.

Spitalizarea de urgenţă se face la cererea poliţiei turistice, a poliţiei rutiere (în caz de accidente), a agenţiei turistice (în cazul grupurilor organizate de turişti), sau a firmei angajatoare (în cazul persoanelor angajate pe bază de contractelor de muncă).

Dat fiind traficul extrem de dens, intervenţia ambulanţelor se face cu dificultate.

Spitalizarea de urgenţă se plăteşte în cazul în care nu există asigurare medicală, majoritatea clinicilor solicitând plata în avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare.

Costul unei vizite standard la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare în spital la standarde internaţionale costă între 100 şi 300 USD.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Circulaţia în Egipt se desfăşoară pe partea dreaptă.
Principala regulă de circulaţie o constituie protejarea părţii din faţă a autoturismului. Ca urmare, regulile europene (prioritatea de dreapta, prioritatea de drum principal, etc.) nu au aplicabilitate.
Se recomandă cetăţenilor români care conduc autoturisme pe teritoriul Egiptului să încheie poliţie de asigurare a autovehiculelor pentru cazuri de accident sau furt.
Deoarece Egiptul este o ţară musulmană în care, prin tradiţie, nu se consumă alcool, legislaţia nu face referiri la alcoolemie.

MAE recomandă șoferilor evitarea consumului de alcool, acesta putând crea probleme deosebite în cazul în care este nevoie de asistență medicală, asistența poliției sau consulară.

 • Limitele de viteză admise:

Viteza de circulaţie permisă este, de regulă, înscrisă pe indicatoare.
Limita maximă de viteza este de 90 sau 100 km/h, în funcţie de calitatea căii de rulare.

 • Centura de siguranţă:

Este obligatorie.

 • Parcarea

În general, parcarea constituie o problemă din cauza numărului mare de autoturisme angajate în trafic. Se recomandă lăsarea maşinii în parcare fără frâna de mână trasă şi necuplată în viteză, pentru ca maşina să poată fi mutată cu uşurinţă în faţă sau în spate pentru a permite intrarea sau ieşirea din parcare a altor maşini.

 • Permisul de conducere

În primele trei luni de la data intrării în Egipt, autorităţile egiptene acceptă conducerea unui autoturism în baza permisului de conducere românesc. După expirarea acestei perioade, este necesară obţinerea unui permis auto egiptean, care se eliberează în baza următoarele documente:

 • permisului auto românesc
 • certificatul medical
 • testul ORL
 • 2 fotografii
 • paşaportul cu viza de rezident.

Pentru obţinerea unui permis de conducere egiptean, în absenţa unuia românesc valabil, este necesară promovarea examenului auto pe plan local, care constă în identificarea semnelor de circulaţie internaţionale, conducerea maşinii pe o distanţă scurtă şi parcarea acesteia.

Taxele pentru obținerea unui permis de conducere local se ridică la aproximativ 100 USD.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane, se recomandă contactarea imediată a Ambasadei României din Cairo, după ce s-a reţinut numărul de înmatriculare al(e) autoturismului/autoturismelor implicate.

Utilizarea cărţilor de credit

În Egipt sunt acceptate cărţile de credit cele mai uzuale (American Express, Visa, Master Card).

Schimbul valutar se face numai la bănci sau la casele de schimb.

Informaţii utile

În Egipt, zilele de vineri şi sâmbătă sunt zile nelucrătoare.

Sărbătorile legale sunt următoarele: 7 ianuarie (Crăciunul Coptic); 11 februarie (Eid El Adha); 25 aprilie (Ziua Eliberării Sinaiului); 28 aprilie (Sham El Nessim); 1 mai (Ziua Internaţională a Muncii); în aprilie – mai Paştele Coptic concomitant cu Paştele ortodox; aprilie sau mai – Naşterea Profetului; 18 iunie (Evacuation Day); 23 iulie (Ziua Naţională a Egiptului); 6 octombrie (Ziua Armatei); 24 octombrie (Ziua Eliberării Suezului); luna octombrie 4 zile (Ramadan); 23 decembrie (Ziua Victoriei).

Vizitarea/acostarea în porturile egiptene:

Este necesară obţinerea aprobării de tranzitare a Canalului de Suez sau de vizitare/acostare în porturile egiptene.

Notificarea vizitelor neoficiale sau de rutină trebuie făcută cu cel puţin 21 de zile înainte. Primirea şi prelucrarea acestor solicitari se face la Ministerul de Externe al R.A. Egipt – Direcţia Afaceri Generale, singura autoritate compententă.

Atenţie! Pentru a putea fi posibilă examinarea solicitării şi emiterea aprobării necesara pentru tranzitarea Canalului Suez sau pentru vizitarea/acostarea în port, autorităţile egiptene insistă asupra respectării procedurilor în vigoare.

Regimul animalelor de companie

Conform instrucţiunilor disponibile la Aeroportul Internaţional Cairo, în Egipt se permite intrarea, fără carantină, a animalelor de companie, cu condiţia prezentării unui Certificat Internaţional de Sănătate, semnat în cerneală, cu maximum 14 zile înainte de data sosirii pe teritoriul acestui stat. Certificatul trebuie sa precizeze faptul ca animalul e sănătos, deparazitat şi vaccinat împotriva principalelor boli.

Vaccinul antirabic trebuie să fie administrat cu nu mai puţin de 30 de zile şi nu mai mult de 11 luni înainte de data sosirii în Egipt. De asemenea, autorităţile din Egipt solicită ca animalul de companie să aibă implementat un CIP conform ISO 11784/11785.

La plecarea din Egipt, proprietarul animalului trebuie să îl aducă în carantină în aeroport cu 48 de ore înaintea plecării, pentru analize şi emiterea unui nou certificat de sănătate.

Reglementări vamale

Aparatura electronică, cu excepţia computerelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, in general, supusă taxelor vamale. Începând cu data de 25 februarie 2014 s-a introdus o reglementare temporară privind exceptarea de la plata taxelor vamale pentru echipamentele tehnice de filmare și alte echipamente folosite pentru realizarea de filmări pe teriotriul egitean. Reglementarea are caracter temporar și autoritățile nu au stabilit o perioadă de aplicare. Pe cale de consecință, recomandăm să vă informați, la misiunile diplomatice egiptene, înainte de plecarea spre Egipt.Este recomandabilă declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regulă, înscrisă pe viza de intrare.

Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de parfumuri și produse asociate.

Este interzisă introducerea în Egipt a următoarelor articole: substanţe anabolizante, substanţe explozive, muniţii, armament, casete video care contravin uzanţelor islamice. Producerea şi traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putându-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Între substanţele halucinogene este considerat şi macul.

Suma maximă de bani permisă la intrarea şi/sau ieşirea din Egipt este de 10.000 USD. Ceea ce depăşeşte această sumă trebuie înscris în declaraţia vamală la intrarea în ţară.

La ieşire, controlul sumelor deţinute este sever. Se interzice intrarea sau ieşirea străinilor în/din Egipt cu sume mai mari de 5000 lire egiptene.

Declararea bunurilor şi a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean în punctele de trecere a frontierei, în faţa autorităţilor vamale. Pe declaraţia vamală, întocmită în dublu exemplar, se aplică sigiliul autorităţilor, originalul fiind înmânat cetăţeanului străin. La ieşire, declaraţia vamală se prezintă autorităţilor.

Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali, a speciilor de pești (balon) şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă.

ATENȚIE! Nu toate produsele pe care le puteți achiziționa din magazine sau de la vânzătorii ambulanți egipteni sunt acceptate la ieșire din Egipt de către autoritățile vamale.

Vânarea crocodililor precum şi comercializarea acestora sub orice formă sunt strict interzise în Egipt.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal