Ce este E131 Albastru Patent V ?
Albastru Patent V, cunoscut și sub numele de E 131, este un colorant sintetic folosit în mod obișnuit pentru culoarea sa vibrantă de albastru deschis. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, într-o gamă diversă de produse, atât în produsele alimentare cât și produse farmaceutice sau de natură medicală.
E131 Albastru Patent V se regăsește ca o pulbere albastru închis sau verde, având formula moleculara C54H62CaN4O14S4.. Este foarte solubil în apă și formează o soluție albastră, care este folosită în scopuri de colorare.
În ciuda utilizării pe scară largă, E131 a făcut obiectul unei analize ample cu privire la siguranța alimentară și utilizarea sa ca și colorant.
Care este doza zilnică recomandată ?
EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) au efectuat evaluări privind siguranța aditivul alimentar E131 Albastru Patent V și au stabilit o doză zilnic recomandată este de 0-5mg / kg corp/ zi.
FDA l-a clasificat ca aditiv din categoria coloranților artificiali, scutit de certificare, dar cu anumite restricții privind utilizarea sa.
Este recomandat ca fiind sigur dacă aportul zilnic este limitat. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.
Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?
În ce produse se regăsește aditivul E131 Albastru Patent V ?
- Industria alimentară:
E131 Albastru Patent V este folosit în mod obișnuit ca aditiv alimentar pentru a îmbunătăți aspectul diferitelor produse. Se găsește în dulciuri, băuturi și unele produse lactate. Nuanța sa de albastru strălucitor poate fi amestecată cu alte culori pentru a crea o gamă largă de nuanțe.
Exemple : băuturile alcoolice şi nealcoolice, produse conservate din fructe şi legume, deserturi pe bază de grăsimi, fructe sau lapte, prăjituri, biscuiţi, napolitane, snacksuri, produse de cofetărie, preparate şi conserve din peşte, brânză topită, sosuri, condimente, muştar, suplimente alimentare şi preparate dietetice.
- Produse farmaceutice:
În sectorul farmaceutic, E131 este folosit ca și colorant pentru capsule, tablete și siropuri. Ajută la identificarea și diferențierea produselor.
- Domeniul medical:
E131 Albastru Patent V are aplicații semnificative în domeniul medical, în special în procedurile chirurgicale. Este utilizat în biopsiile ganglionului santinelă pentru detectarea cancerului metastatic. Colorantul ajută chirurgii să identifice și să examineze ganglionii limfatici.
Contraindicații și riscuri
Unele studii au semnalat îngrijorări cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate asociate cu E131.
Acestea includ: reacții alergice și hiperactivitate la copii. În cazuri rare, pot apărea reacții alergice severe, în special la persoanele cu antecedente de alergii la coloranții sintetici.
E131 Albastru Patent V a fost, de asemenea, asociat cu risc de potențială genotoxicitate și carcinogenitate. Cu toate acestea, dovezile actuale nu sunt concludente și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin aceste riscuri.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Citește și – Câți aditivi găsim în pâinea neagră ?
Limitarea cantității aditivului E131 Albastru Patent V în alimentație
Având în vedere potențialele riscuri pentru sănătate, există un interes din ce în ce mai mare pentru găsirea de alternative pentru coloranții sintetici. Coloranții naturali derivați din surse vegetale, animale și minerale sunt explorați ca opțiuni mai sigure și mai acceptabile. Exemplele includ spirulina (o algă albastru-verde) și antociani (pigmenti găsiți în fructe de pădure), (E163 ).
Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali.
Prin instalarea Aplicației InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.
În concluzie, E131 Albastru Patent V rămâne un colorant sintetic utilizat pe scară largă, cu aplicații care acoperă industria alimentară, farmaceutică și medicală. Deși oferă beneficii semnificative în ceea ce privește colorarea și utilitatea, siguranța sa continuă să fie analizată. Organismele de reglementare caută dezvoltarea alternativelor naturale ce pot duce în cele din urmă la o dependență redusă de coloranții sintetici precum E131.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse:
www.efsa.europa.eu – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară
https://www.researchgate.net