Dobanda poate fi fixa pe toata perioada contractului de credit, poate fi fixa pe o anumita perioada apoi variabila, sau poate fi variabila pe toata perioada contractului.
In cazul dobanzii variabile, in contract trebuie sa fie clar definita formula de calcul:
Rata dobanzii variabile = Marja (fixa) + Indice Bancar (variabil)
Indicii bancari pot fi: EURIBOR – la creditele in euro, ROBOR – la creditele in lei, LIBOR – la creditele in CHF si USD.
In contract trebuie sa fie precizata exact frecventa cu care se va actualiza rata dobanzii pe parcursul derularii creditului si ce valori ale indicilor sunt luate in calcul: 3M (la 3 luni), 6M (la 6 luni) sau 12M (la 12 luni). Variatia indicilor bancari o puteti urmari zilnic pe FinZoom.ro , in Sectiunea Statistica – Indici de Referinta .
De asemenea, in contractul de credit trebuie precizata data la care se actualizeaza indicele si data a carei valoare se ia in calcul (de exemplu: in fiecare an, incepand cu data de 1 aprilie/1 iulie/1 octombrie/1 ianuarie, in calculul dobanzii variabile se ia in considerare valoarea ROBOR 3M din data de 25 martie/25 iunie/25 septembrie/25 decembrie. Daca data pica intr-o zi nelucratoare, se ia valoarea din ziua imediat urmatoare).
InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.
FII INFORMAT! IA ATITUDINE! -0219615
Irina Chitu – Director Departament financiar bancar si nebancar – InfoCons – InfoCons
Sursa articol: www.FinZoom.ro