Directiva privind medicamentele falsificate: pentru medicamente mai sigure in UE

Directiva privind medicamentele falsificate: pentru medicamente mai sigure în UE

Paola Testori Coggi, director general al DG Sănătate și Consumatori din cadrul Comisiei Europene

Cetățenii europeni au dreptul la medicamente sigure, eficiente, de înaltă calitate. Medicamentele falsificate pot conține ingrediente de calitate inferioară sau dozate incorect și, prin urmare, prezintă amenințări majore la adresa sănătății cetățenilor UE. Directiva privind medicamentele falsificate, care a intrat în vigoare la 2 ianuarie 2013, prevede măsuri menite să îmbunătățească siguranța medicamentelor. Este vorba despre măsuri de verificare a autenticității medicamentelor și de garantare a calității ingredientelor. Directiva introduce trei elemente importante:

  • În primul rând, pe ambalajul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă va trebui să figureze un număr și un dispozitiv de siguranță. Farmaciștii vor ști astfel că medicamentul în cauză este autentic și că ambalajul nu a fost deschis înainte de eliberare. Astfel se elimină riscul ca pacienții să primească medicamente falsificate.
  • În al doilea rând, se vor aplica principiile referitoare la buna practică de fabricație a substanțelor active. Mai exact, substanțele active care intră în componența medicamentelor urmează să fie fabricate conform unor standarde de calitate corespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt produse în UE sau importate. În cazul în care sunt importate, țara de origine trebuie să certifice că substanțele active au fost fabricate în conformitate cu standarde echivalente cu cele ale Uniunii. Datorită acestor dispoziții, vom avea garanția că medicamentele disponibile în UE conțin doar ingrediente sigure, de înaltă calitate.
  • În al treilea rând, farmaciile on-line autorizate vor purta un logo unic pe întreg teritoriul UE. Pacienții vor putea verifica legitimitatea farmaciei făcând clic pe logo-ul respectiv. Acest lucru le va permite să facă alegeri în cunoștință de cauză atunci când achiziționează medicamente pe internet.

Directiva privind medicamentele falsificate reprezintă o adevărată revoluție în materie de siguranță și de calitate a medicamentelor disponibile în UE. Datorită acestei directive, riscul de a cumpăra medicamente falsificate scade semnificativ, iar pacienții pot cumpăra medicamente on-line în condiții de siguranță. În același timp, va fi garantată calitatea ingredientelor care intră în compoziția medicamentelor disponibile în UE. Toate aceste aspecte sporesc nivelul de protecție a sănătății publice în Uniunea Europeană.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Sursa: ec.europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal