Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Este un poliol obţinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. La aceeaşi cantitate, maltitolul are 90% din dulceaţa zahărului, dar numai jumătate din caloriile acestuia. . în cadrul tehnologiei de fabricaţie a alimentelor, are aceleaşi proprietăţi ca şi zahărul, mai puţin aceea de a putea fi caramelizat. Se prezintă sub formele E965(i) – Maltitol, sau E965(ii)- Sirop de maltitol. Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Maltitolul se metabolizează foarte încet, fapt ce conduce la eliminarea sa în mare parte, nemodificat.
Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată.
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.
Doza de încorporare în alimente: Nespecificat
Descriere doza de încorporare în alimente: Se adauga in cantitatile prevazute de retete.
Efecte secundare: NU
Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente. Bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot descompune, astfel că maltitolul nu afectează dantura.
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin maltitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
Maltitol
« Înapoi la index