Ce este Acidul Citric

Acidul citric este cel mai versatil și mai folosit acid organic. Acesta este prezent în toate plantele și în multe țesuturi animale și fluide, dar este prezent în concentrații mari în lămâi, în sucurile de la alte citrice și multe fructe coapte.

Izolat pentru prima dată în 1784 în sucul de lămâie de către chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele, acidul citric este folosit ca aditiv alimentar de peste 100 de ani.

Cum se obține Acidul Citric

Acesta se obține în mod normal prin fermentarea zahărului de trestie sau melasei în prezența ciupercii Aspergillus niger, dar poate fi obținut și din produse derivate din ananas și lămâi de calitate inferioară.

Utilizarea Acidului Citric

Acidul citric este folosit ca aditiv alimentar pe scară largă, pentru a spori eficiența altor antioxidanți, ca potențiator de aromă sau conservant.

În producția de vinuri, acidul citric este combinat cu fier în stare liberă pentru a preveni formarea de compuși fier-tanin ce fac vinul tulbure.

În producția de bere, acidul citric este folosit pentru a reduce pierderea în exces a zahărului din orzul germinat.

De asemenea, acidul citric este folosit pentru a produce un mediu care să prevină dezvoltarea anumitor bacterii, drojdii și mucegaiuri, iar în procesul de fabricare a brânzei, acesta produce mai repede și mai eficient mediul acid necesar pentru activitatea enzimatică decât în cazul metodei tradiționale.

Datorită versatilității sale, acidul citric poate fi găsit într-o gamă largă de produse, inclusiv băuturi non-alcoolice, produse de panificație, bere, brânză, biscuiți, prăjiturele, pește congelat (în special hering, creveți și crab), înghețată, gemuri, jeleuri, crochete de cartofi congelate, conservanți, sorbet, supe la plic, dulciuri, fructe conservate, sosuri și vinuri.

Contraindicatii si atentionari

Până în prezent, s-a constatat că acidul citric poate fi un iritant local la nivel bucal, esofagian şi gastric, iar în cantitate mare poate provoca eroziuni dentare.

Există unele informații, încă insuficient documentate însă, potrivit cărora acidul citric poate fi responsabil de apariţia anumitor tipuri de cancer.

Sursa: KiloStop

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal