Cutremurele sunt generate de regulă, de mișcarea plăcilor tectonice. Erupţiile vulcanice pot de asemenea să determine producerea cutremurelor. Dintre cauzele externe pot fi menționate: prăbușirile ce se produc în golurile subterane, prăbușirea unor stânci etc.

Știinţa care se ocupă cu studiul cutremurelor (mișcărilor seismice) se numește seismologie.

Atunci când se manifestă cu violență, cutremurele se pot transforma în catastrofe, afectând sau chiar distrugând construcții, clădiri de locuit și/sau localități întregi. De asemenea, cutremurele pot provoca alunecări de teren, incendii, avalanșe, avarii tehnologice sau chiar inundaţii în cazul distrugerii barajelor hidrotehnice. Cutremurele submarine pot genera valuri uriașe ce se deplasează cu viteze foarte mari și sunt denumite “tsunami`.

Punctul teoretic în care se produce ruptura iniţială (în realitate există o zonă de fracturare) se numește focar sau hipocentru iar punctul situat la suprafaţa pământului, pe verticala focarului, poartă denumirea de epicentrul cutremurului.

Citeste si despre Situatiile de Urgenta.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal