Tip: Ingredient
Definiție
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie este foarte solubil în apă şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 4 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman de azorubină este de până la 4 mg/kg corp, doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor de depăşit.Doza de încorporare în alimente: 100-500 mg/kg 100-200mg/l
Descriere doza de încorporare în alimente: Cantitatea ce poate fi utilizată este100 – 500 mg/kg sau 100 – 200 mg/l, indiferent de produs, datorită potenţialului toxic recunoscut. În unele produse se pot folosi combinaţii de coloranţi, fapt ce îngreunează un eventual calcul al dozei.
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Fiind un colorant azoic, poate produce alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului.
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.