Există o mulțime de motive bune pentru a-ți face un stoc diversificat de alimente congelate. Achiziționarea alimentelor congelate îți permite să economisești bani, să reduci risipa alimentară din casa ta și să ai mereu la îndemână mâncarea care îți place. Cu toate acestea, gătirea unora dintre produsele congelate poate prezenta anumite dificultăți. În timp ce multe tipuri de alimente pot fi gătite pe loc, fără să-ți faci griji în privința decongelării, unele trebuie să fie complet decongelate înainte de a le putea găti. Astfel, pentru mai multă siguranță alimentară, este important să știi dacă alimentul pe care urmează să îl prepari termic trebuie – sau nu- dezghețat în prealabil.
Deci, hai să aruncăm împreună o privire asupra unora dintre cele mai populare tipuri de alimente congelate disponibile, spre a-ți alunga orice urmă de îndoială când vine vorba de acest subiect.
De ce unele alimente pot fi gătite imediat ce sunt scoase din congelator, iar altele nu?
Multe produse semi-preparate, cum ar fi pizza, cartofii wedges, produsele de patiserie și alte alimente pe care le poți găsi în congelatoarele de la supermarket, pot fi gătite fără decongelarea lor prealabilă, deoarece producătorii au proiectat aceste produse tocmai pentru a se asigura că se vor găti în mod corespunzător. Cel mai bine este să te uiți cu atenție la instrucțiunile de pe ambalaj.
De asemenea, multe alimente congelate nepreparate, cum ar fi legumele, carnea și peștele, pot fi gătite imediat ce sunt scoase din congelator. De obicei, procesul de gătire va necesita la început o temperatură mai scăzută pentru a dezgheța alimentele și apoi o temperatură mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a le găti complet.
Cu toate acestea, unele alimente nu pot fi gătite astfel și trebuie să fie decongelate complet înainte de utilizare. Acest lucru se întâmplă adesea în cazul bucăților mari de carne, deoarece este puțin probabil ca alimentele să ajungă la temperatura miezului necesară în timpul procesului de gătire, iar acest lucru crește riscul ca bacteriile dăunătoare să contamineze alimentele.
Peștele
Peștele este o altă sursă de proteine care poate fi gătită fără a fi decongelată complet. Cu toate acestea, unii pești sunt mai potriviți decât alții când vine vorba de acest aspect. Somonul și peștele-spadă, spre exemplu, sunt la fel de buni indiferent de metoda aleasă, dar, în ceea ce privește peștii cu conținut mai slab de grăsime, cum ar fi codul, știuca și șalăul, este mult mai bine să optezi pentru gătirea lor fără decongelare prealabilă, ca să nu își altereze textura. Nu uita însă să îi clătești cu apă rece și să îi tamponezi cu un prosop de hârtie înainte de a-i găti.
Ouă
Ouăle trebuie întotdeauna dezghețate înainte de a le găti, chiar și în cazul rețetelor în care ouăle urmează să fie foarte bine gătite, cum ar fi omleta sau prăjiturile.
Pâinea
Dacă ai în congelator aluat de pâine necopt, atunci trebuie să îl dezgheți înainte de a-l putea coace în cuptor. Pâinea congelată feliată poate fi pusă direct în prăjitor sau în tigaie, iar baghetele sau pâinea cu usturoi pot merge direct la cuptor. Citește ambalajul pentru instrucțiuni detaliate de gătit în cazul semi-preparatelor.
Orez
Dacă ai supraestimat cantitatea de orez de care aveai nevoie pentru o masă, poți îngheța cu ușurință cantitatea rămasă pentru a evita risipa. Cu toate acestea, este important să știi ce să faci cu orezul atunci când dorești să îl utilizezi într-o altă rețetă.
Deoarece orezul tău este deja fiert, nu va trebui să îl gătești din nou, ci doar să îl reîncălzești, pentru a te asigura că este gata de consumat în condiții de siguranță. De asemenea, este important să nu reîncălzești orezul mai mult de o singură dată, deoarece bacteriile se pot dezvolta cu mai mare ușurință în acest caz.
Sursa: CoolFood