Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni la nivel mondial în fiecare an. Mai mult de 7 milioane din aceste decese sunt cauzate de consumul direct al tutunului și aproximativ 1,2 milioane sunt datorate fumatului la mâna a doua.

Fumatul de tutun este un factor de risc cunoscut pentru multe infecții respiratorii și crește severitatea bolilor respiratorii. O recenzie efectuată de experți în sănătate publică, cerută de OMS la 29 aprilie 2020, a arătat că fumătorii sunt mai susceptibili să dezvolte boli severe cu COVID-19, comparativ cu nefumătorii.

COVID-19 este o boală infecțioasă care atacă în primul rând plămânii. Fumatul afectează funcția pulmonară, îngreunând organismul să combată coronavirusurile și alte boli. Tutunul este, de asemenea, un factor de risc major pentru bolile care nu sunt transmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și diabetul, care pun persoanele cu aceste afecțiuni la un risc mai mare de a dezvolta boli grave atunci când sunt afectate de COVID-19. Cercetările disponibile sugerează că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta boli grave și deces.

OMS evaluează constant noi cercetări, inclusiv cercetări care examinează legătura dintre consumul de tutun, consumul de nicotină și COVID-19. OMS îndeamnă cercetătorii, oamenii de știință și mass-media să fie precauți cu privire la promovarea afirmațiilor neprobate că tutunul sau nicotina ar putea reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. În prezent, nu există informații suficiente pentru a confirma orice legătură între tutun sau nicotină în prevenirea sau tratamentul COVID-19.

Terapiile de înlocuire a nicotinei, precum guma și plasturii sunt concepute pentru a ajuta fumătorii să renunțe la tutun. OMS recomandă fumătorilor să ia măsuri imediate pentru a renunța la fumat prin utilizarea metodelor dovedite, cum ar fi liniile telefonice gratuite, programele de mesagerie text pe mobil și terapiile de înlocuire a nicotinei.

În termen de 20 de minute de la renunțarea la fumat, ritmul cardiac crescut și tensiunea arterială scad. După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din fluxul sanguin scade la normal. În 2-12 săptămâni, circulația se îmbunătățește și funcția pulmonară crește. După 1-9 luni, tusea și scurtarea respirației scad.

OMS subliniază importanța unei cercetări etice, sistematice, de înaltă calitate, care să contribuie la promovarea sănătății individuale și publice, subliniind că promovarea intervențiilor neprobate ar putea avea un efect negativ asupra sănătății.

https://www.who.int/news-room/detail/11-05-2020-who-statement-tobacco-use-and-covid-19#.XrlJGqqsEvs.email

Sursa Organizatia Mondiala a Sanatatii

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal