Teatrul Caragiale, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

În perioada 1900-1901, pe locul unei grădinițe din parcul orașului, a fost construit în Alba Iulia localul ce purta amuzantul nume de ,,Reduta orășenească“ pentru ca mai apoi, în 15 octombrie 1922, cu ocazia Serbării Încoronării, clădirea să fie renovată și transformată radical, primind numele de Teatrul I.L. Caragiale. Era compusă dintr-o sală de teatru, un restaurant cu terasă de vară ,iar în aripa nordică își aveau sediul provizoriu Falanga Legiunei Străjerilor, Biblioteca cercului

franco-român si Societatea culturală ,,Astra`. De-a lungul timpului sala Caragiale a fost închiriată de numele celebre ale scenei românești. În 1940 documentele din arhivă ne dezvăluie că sala a fost închiriată de la Primăria Alba Iulia chiar de către marele actor Constantin Tănase, cel ce conducea la acea vreme teatrul ,,Cărăbuș` din București. Actorii din București au jucat pe scena din Alba Iulia cele două spectacole ,,Curaj Tănase` și ,,Radio Tănase`.

Sala avea 70 de fotolii și 260 de scaune și se închiria cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei. În afara spectacolelor de teatru, sala Caragiale a fost martora banchetului Regal, organizat după încoronarea de la 1922 a regelui Ferdinand și a reginei Maria ca regi ai României Mari. Nu mai puțin de 700 de persoane au fost prezente la banchetul regal.

Astăzi clădirea teatrului își continuă menirea de edificiu cultural găzduind Casa de Cultură a Studenților.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Biserica Crețulescu, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal